NOVITETI U NIKON Z PORODICI: Fotoaparat bez ogledala Z 50 DX formata i prvi NIKKOR Z DX objektivi

Ukoliko uparite Z 50 sa novim NIKKOR Z DX objektivima, novi sistem bez ogledala DX formata će davati zadivljujuće slike, od širokougaonih do telefoto kadrova.

PR / 11. Oktobar 2019

Foto: NIKKOR Z 58MM f/0.95 S NOCT

 

Nikon je juče predstavio model Nikon Z 50, prvi fotoaparat bez ogledala DX formata u seriji Z i prva dva NIKKOR Z DX zum objektiva, NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR i NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR. Nudeći fantastičan kvalitet slike, potpuno nov Nikon Z 50 snima savršeno fokusirane fotografije i 4K filmove sa mnogo detalja, dubine i boje.

Ukoliko uparite Z 50 sa novim NIKKOR Z DX objektivima, novi sistem bez ogledala DX formata će davati zadivljujuće slike, od širokougaonih do telefoto kadrova.

Opremljen velikim senzorom DX formata od 20,9 MP, model Z 50 prenosi optičke prednosti koje ima sistem bez ogledala kompanije Nikon u kompaktno DX telo. U funkcije koje su nasleđene od poznatih fotoaparata Nikon Z 7 i Z 6 spadaju širok Z bajonet i brzi, široki sistem sa hibridnim AF (autofokusom).

Model Z 50 takođe se odlikuje oštrim elektronskim tražilom, nagibnim ekranom osjetljivim na dodir i dubokim rukohvatom zbog kog je držanje fotoaparata tako udobno. Zahvaljujući inteligentnoj AF detekciji očiju, Z 50 je sjajan za fotografisanje portreta, a kontinualno fotografisanje do 11 fps (sa AF/AE) brine se o hvatanju akcije. Model Z 50 u potpunosti je kompatibilan sa bajonet adapterom FTZ kompanije Nikon, koji omogućava korištenje NIKKOR DSLR objektiva sa F bajonetom sa ovim fotoaparatom.¹

Oba DX objektiva sa Z bajonetom optimizovana su za superiorno sakupljanje svjetla. Ovi zum objektivi fokusiraju brzo, tiho i stabilno, što ih čini jednako sjajnim izborom i za video kao što su za fotografije. Izuzetno prenosiv objektiv NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR predstavlja pljosnati zum objektiv koji prelijepo pokriva prikaze od širokougaonih do portretnih. NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR je kompaktni telefoto zum: ovaj objektiv korisnicima dozvoljava da prelaze sa kadriranja jedinstvenih portreta do snimanja akcije sa uglađenom i stabilnom preciznošću.

Jordi Brinkman, menadžer proizvoda u kompaniji Nikon Europe, izjavio je: „Bez obzira na to da li je vaša strast fotografija ili video, novi fotoaparat Z 50 za sisteme bez ogledala kompanije Nikon nudi uzbudljivu kombinaciju kreativnosti i snage. Pored novih NIKKOR Z DX objektiva, dobijate nesmetanu kompatibilnost sa svim objektivima sa Z bajonetom. A ako u svojoj torbi imate objektive i pribor sa F bajonetom, možete i njih da koristite. Nije važno da li ste vlasnik nekog Nikon DSLR modela ili prvi put koristite Nikon fotoaparat: sistem bez ogledala DX formata kompanije Nikon vam pruža mnogo prostora za napredovanje“.

Fotoaparat Nikon Z 50

Izvanredan kvalitet slike: široki Z bajonet kompanije Nikon, veliki (APS-C) CMOS senzor DX formata od 20,9 MP i brzi procesor slike EXPEED 6.

Oštrina u čitavom rasponu: Hibridni AF (autofokus) sistem: 209 AF tačaka na senzoru pokrivaju oko 90% slike, horizontalno i vertikalno, kako bi se obezbjedila izvanredna oštrina od ivice do ivice.

Vrhunski rezultati pri slabom osvjetljenju: širok opseg ISO osjetljivosti od 100–51200 i autofokus pri slabom osvjetljenju do -4 EV.

Inteligentna AF detekcija očiju: automatski fokusira oči osobe, bez obzira na to da li je sama ili u grupi ljudi.
Brzo kontinuirano fotografisanje: do 11 fps sa autofokusom (AF) i automatskom ekspozicijom (AE).

Bešumni rad: Nikon Z 50 fokusira tiho i ima režim tihog fotografisanja.

4k filmovi: korisnici mogu da snimaju 4k/UHD filmove pri 30p i usporene segmente filma u punoj HD rezoluciji i bez ograničenja faktora isjecanja. Možete da kreirate 4K intervalske sekvence na samom fotoaparatu.

Glatko elektronsko tražilo (EVF): ultraoštro elektronsko tražilo (EVF) (2.360.000 tačaka) može da prikaže prirodnu sliku sličnu onoj koju daje optičko tražilo na DSLR-u. A možete i da prikažete slike onako kako izgledaju sa primjenjenim podešavanjima.

Veliki nagibni ekran osjetljiv na dodir: LCD monitor visoke rezolucije (1.040.000 tačaka) sa kontrolama osjetljivim na dodir u stilu pametnog telefona. Nagib može da se podešava nagore ili nadole radi fleksibilnosti pri snimanju video zapisa ili autoportreta.

Kreativni efekti: 20 ugrađenih efekata za fotografije i video zapise. Intenzitet se može prilagoditi dok pregledate efekat.

Tijelo bez ogledala DX formata sa izbacivanjem blica: lako se prenosi jer ima jaku gornju i prednju stranu od legure magnezijuma.

Ergonomija kompanije Nikon: duboki rukohvat za udobno rukovanje i promišljeno postavljena dugmad, točkići i kontrole na ekranu osjetljivom na dodir.

Jednostavan sistem menija u stilu DSLR-a: biće istog trenutka jasan sadašnjim korisnicima Nikon DSLR modela, dok će ga oni koji prvi put koriste fotoaparat kompanije Nikon lako savladati.

Brze veze: Wi-Fi® i Bluetooth®, kao i aplikacija SnapBridge kompanije Nikon olakšavaju slanje fotografija i filmova na bilo koji uređaj radi deljenja ili skladištenja.

Sistem koji ćete voljeti: kompatibilan sa bajonet adapterom FTZ i dodatnom opremom za Nikon DSLR modele, uključujući daljinske kontrole fotoaparata, DSLR Speedlight bliceve, mikrofone i još mnogo toga.

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

 

Izuzetno prenosiv širokougaoni zum: objektiv za brzo fokusiranje sa rasponom žižnih daljina od širokougaone do uobičajene, 16–50 mm (ekvivalentno rasponu od 24–75 mm u FX formatu/35 mm filmu).

Minimalna razdaljina fokusa od samo 0,2 m: omogućava korisnicima da dobiju oštar fokus na detaljima u krupnom planu.
Ugrađeno smanjenje vibracije: fotografišete pri brzinama zatvarača koje su i do 4,5 koraka manje nego što bi u suprotnom bilo moguće.² Snimite jasnije slike pri slabom svjetlu i zabilježite stabilne segmente filma pri video snimanju, čak i ako snimate u hodu.

Bešumni kontrolni prsten: za ključne funkcije, uključujući manuelno fokusiranje, kontrolu blende i korekciju ekspozicije.
Objektiv u džepu: težak je svega 135 grama i ravan dok je uvučen („pancake” izgled).

 

NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR

 

Kompaktan telefoto zum objektiv: objektiv za brzo fokusiranje sa rasponom žižnih daljina od uobičajene do širokougaone, 50–250 mm (ekvivalentno rasponu od 75–375 mm u FX formatu/35 mm filmu).

Minimalna razdaljina fokusa od samo 0,5 m: omogućava korisnicima da dobiju oštar fokus na bližim subjektima.
Ugrađeno smanjenje vibracije:: fotografišete pri brzinama zatvarača koje su i do 5 koraka manje nego što bi u suprotnom bilo moguće.2

Bešumni kontrolni prsten: za ključne funkcije, uključujući manuelno fokusiranje, kontrolu blende i korekciju ekspozicije.

Putujte rasterećeno: Objektiv je izuzetno kompaktan kada je uvučen i težak 405 grama.

1. Približno 360 NIKKOR objektiva sa F bajonetom može da se koristi sa vašim fotoaparatom Nikon Z. Posjetite zvanični sajt kompanije Nikon da biste pronašli više informacija o sistemu NIKKOR objektiva.

2. Zasnovano na CIPA standardima.

ODRICANJE ODGOVORNOSTI

Oznaka imena i logotipi Bluetooth® su registrovani žigovi u vlasništvu kompanije Bluetooth SIG, Inc. i kompanija Nikon i njene podružnice te oznake koriste pod licencom.

Wi-Fi® i logotip Wi-Fi Certified su registrovani žigovi udruženja Wi-Fi Alliance®.

 

NIKKOR Z 58MM f/0.95 S NOCT

 

Nikon je predstavio legendarni objektiv u verziji za svoje fotoaparate bez ogledala: NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct 
(naslovna fotografija ) 

Uz klasičnu privlačnost legendarnog Noct objektiva sa F bajonetom kompanije Nikon i revolucionarni optički dizajn, njegov izuzetno veliki otvor blende i vrhunska oštrina nude izuzetne nove mogućnosti pri slabom svjetlu.

Pažljivo izrađen NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct je objektiv sa manuelnim fokusom koji sve mijenja. Široki Z bajonet i otvor blende od f/0,95 otvaraju čitavu dimenziju novih mogućnosti kada je reč o performansama pri slabom svjetlu. Od portreta do noćnih pejzaža i izrade filmova, kombinacija nevjerovatne dubine i oštrine svaku sliku i kadar prikazuju u bioskopskom stilu.

Dva antirefleks sloja – ARNEO sloj i sloj nano kristala – udruženo rade na suzbijanju duh efekta i odbljeska, dok je korekcija aberacije dramatično poboljšana preciznim asferičnim sočivom velikog prečnika i njegovim visokim indeksom prelamanja. Jak sloj fluora odbija prašinu, prljavštinu i vlagu ne ugrožavajući kvalitet slike.

OLED panel sa informacijama na objektivu omogućava da se blenda, razdaljina fokusa i dubinska oštrinu brzo potvrde na samom objektivu, a intuitivni kontrolni prsten omogućava nesmetanu i bešumnu kontrolu funkcija, uključujući otvor blende i korekciju ekspozicije. Od AE zaključavanja do mjerenja i bracketinga, prošireno Fn dugme do 17 dodjeljivih funkcija koje se uklapaju sa Fn dugmetom na tijelu fotoaparata. Ime objektiva i detalji o njemu su izgravirani da bi se dobio prefinjeniji izgled i omogućila dugotrajna čitljivost.

Portretni fotografi će dobiti oštar prikaz svojih subjekata – čak i pri fotografisanju sa potpuno otvorenom blendom od f/0,95 – i doživljaj vrhunske estetske kontrole pri svim uslovima svjetla. Izvrsno zamućenje pozadine je garantovano i lagano raste prema ivicama slike.

Noćni snimci nikada nisu pružali toliko zadovoljstva. Optički dizajn sa 17 elemenata u 10 grupa obezbeđuje to da tačkasti izvori svjetlosti budu reprodukovani izuzetno detaljno, čak i pri fotografisanju sa potpuno otvorenom blendom. Od noćnih pejzaža do astro-fotografije, rezultati su zadivljujući.

Filmski stvaraoci će uživati u sveobuhvatnoj kontroli nad dubinskom oštrinom koju dozvoljava veliki maksimalan otvor blende objektiva NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct i snimati upečatljive, bioskopske segmente filma prepune emocije, stava i atmosfere.
Predstavljajući objektiv sa žižnom daljinom od 58 mm koji je i omaž slavnom Noct objektivu sa F bajonetom, Dirk Jasper, menadžer marketinga proizvoda u kompaniji Nikon Europe B.V, navodi: „NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct nije samo vrhunac optičkog inženjeringa, već i otjelotvorenje principa na kome je razvijan Nikon Z bajonet – da se omogući proizvodnja ovako velikog broja objektiva najvišeg optičkog kvaliteta. Ovo je objektiv koji odaje priznanje prošlosti i predstavlja ogroman korak naprijed u sposobnostima pod slabim svjetlom. Uzbudljivo je vidjeti da se obećanje o sistemu sa Z bajonetom ispunjava tako upečatljivo.“
 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.