O pravima Hrvata u BiH: "HDZ je na vlasti non-stop, a svi drugi su im krivi"

I sad su im krivi Bošnjaci, Ustav, Dejton, Komšić... svi drugi su im krivi. Gdje je tu neka vrsta samorefleksije i samokritike?, upitao je profesor Dejan Jović

BUKA portal / 12. Januar 2022

Dejan Jović, zagrebački profesor, u jednoj dijaloškoj emisiji govorio je o aktuelnim političkim temama u našoj zemlji. Jović je u jednom dijelu svojih izjava govorio o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini.

- Vi se varata ako mislite da u BiH nema građana, nema ih zato što ih Ustav upućuje da budu Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Ako ste vi zadovoljni sa sadašnjim stanjem, onda vi nastavite sa konstitutivnim narodima i rizikujte da se Bosni i Hercegovini na kraju dogodi raspad, rekao je Jović.

Istakao je kako HDZ BiH i HDZ Hrvatske krive sve druge, osim sebe, za stanje Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Ja nisam zadovoljan, i mislim da većina građana Bosne i Hercegovine nije zadovoljna. Hrvati su samo HDZ BiH, i onda taj HDZ BiH i HDZ Hrvatske krive sve druge za stanje Hrvata u BiH, osim sebe, a na vlasti su non-stop. I sad su im krivi Bošnjaci, Ustav, Dejton, Komšić... svi drugi su im krivi. Gdje je tu neka vrsta samorefleksije i samokritike?, upitao je on u gostovanju na HRT-u.

Profesor Jović je istakao kako se konstitutivnost naroda u Jugoslaviji nije pokazao dobrim, što je dovelo do krvavog rata. 

Dio izjava Dejana Jovića pogledajte u videozapisu ispod.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.