OBILJEŽEN NARANDŽASTI DAN U BANJALUCI: Ne smijemo ignorisati nasilje nad ženama!

U Banjaluci je danas obilježen Narandžasti dan sa ciljem da se skrene pažnju na problem nasilja nad ženama i djevojčicama.

Foto: BUKA

 

Ispred Grada Banjaluka najavljeno je da će se svakog 25. u mjesecu obilježavati Narandžasti dan da bi se skrenula pažnja na problem nasilja nad ženama.

Lana Jajčević, pravna savjetnica Fondacije Udružene žene rekla je da se danas provodi aktivnost "Prekinimo ćutanje" u devet gradova u BiH i u saradnji sa više organizacija civilnog sektora.

"Kroz ovu aktivnost želimo da ukažemo na problem visokog nivoa tolerancije na seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama. Nažalost, naše društvo još nije spremno da se bori protiv ovog velikog društvenog problema i da se svi zajedno borimo protiv nasilja nad ženama u svim oblicima", rekla je za BUKU Lana i dodala je da je ova aktivnost dio velikog projekta koji podržava UN Women u BiH.

Aktivnost u Banjaluci organizovale su organizacije: Fondacija Udružene žene, Helsinški parlament građana Banjaluka, Oštra nula i Zdravo da ste.

Podsjetimo da se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama obilježava 25. novembra.

 

 

Građani/ke Bosne i Hercegovine moraju znati da je nasilje u porodici krivično djelo, te da u slučaju izloženosti tom obliku nasilja, svoje pravo na zaštitu treba da potraže na sljedeće načine:

- Prijavom nasilja policiji na broj 122
- Pozivom na besplatane SOS telefone 1265 (za FBiH) i 1264 (za RS)
- Obraćanjem Centru za socijalni rad u vašoj opštini, od čijih službenika/ica možete zatražiti smještaj za vas i vašu djecu u jednoj od sigurnih kuća gdje vam se može pružiti neophodna medicinska, socijalno-pravna, psihološka i druga pomoć, a gdje možete ostati do 3 mjeseca
- Traženjem pomoći od nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Podsjetimo da je od 1. maja prošle godine na snazi novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj kojim je nasilje u porodici kvalifikovano kao krivično djelo.

 


Buka preporuka

Ženska prava

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.