Objasnili zašto su Ujedinjenoj Srpskoj zabranili izlazak na izbore! Pogledajte šta piše u konačnoj odluci CIK-a

Buka portal donosi odluku CIK-a kojom je zabranjeno učešće na izborima Ujedinjenoj Srpskoj.

Buka portal / 09. Oktobar 2020

U odluci, CIK se poziva na član 6.7. na osnovu koje je izrekao novčanu kaznu do 10.000 KM Nenadu Stevandiću, kao predsjedniku stranke, te kaznu poništenja ovjere političke stranke za učešće na izborima.

“Poništava se ovjera političke stranke Ujedinjena Srpska za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine jer je odgovorna što je u video zapisu objavljenom na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk, koristila jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršila odredbe člana 1.13, a u vezi sa članom 7.3 stav (1) tačka 7) Izbornog zakona BiH, te joj se naređuje uklanjanje predmetnog videa sa društvenih mreža”, piše u odluci CIK-a u kojoj detaljno obrazlažu šta je sporno u videu zbog kojeg su zabranili Ujedinjenoj Srpskoj da učestvuje na lokalnim izborima. 


 

 

 

Sa druge strane Ujedinjena Srpska se branila iznoseći argumente kojima je pokušala da dokaže da je video spot umjetničkog karaktera i da se radi o pozivu na ujedinjenje političkih stranaka i političara u svrhu ostvarivanja programskih ciljeva. 

U svoju odbranu oni su naveli da isto tako i drugi politički subjekti na sličan način izražavaju svoje stavove kao što je poziv bošnjačkih stranaka u Srebrenici na jedinstvo Bošnjaka uz niz neprimjerenih i uvrijedljivih izjava koje izazivaju strah i nelagodu u Republici Srpskoj.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.