Objavljen iznos plata vozača kamiona u Njemačkoj, stručnjaci upozoravaju:"Doći će do kolapsa"

Vozači teretnih vozila u Njemačkoj zarađuju ispodprosječno, što bi moglo dodatno uzrokovati pomanjkanje radnika u špediciji, saopštio je u utorak Statistički ured Njemačke.

BUKA portal / 20. Oktobar 2021

 

Po najnovijim podacima, kvalificirani vozači kamiona s punim radnim vremenom i zaposleni na neograničeno u prosjeku zarađuju 14,21 eura bruto na sat.

Vozači bez završene strukovne škole zarađuju 12,91 euro na sat.

To je osjetno niže u poređenju s ostatkom tržišta rada u Njemačkoj, gdje izučeni stručni radnici u prosjeku zarađuju 19,97 eura na sat.

Prosječna brutto plata izučenog vozača kamiona iznosi 2.623 eura dok je u ostatku privrede za radnike s kvalifikacijom plata 3.286 (brutto).

Strukovno udruženje vozača teretnih vozila BGL upozorava kako bi i u Njemačkoj u sljedeće dvije godine mogao uslijediti sličan kolaps u špediciji kao što je to u posljednje vrijeme slučaj s Velikom Britanijom.

- Već danas Njemačkoj nedostaje 60 do 80 hiljada profesionalnih vozača. Godišnje u penziju odlazi 30.000 vozača a dolazi svega 15.000 onih koji tek ulaze u ovo zanimanje - stoji u saopštenju BGL-a.

Dirk Engelhardt iz BGL smatra da ono što se sada događa u Velikoj Britaniji dolazi u Zapadnu Europu ali s „manjim vremenskim odmakom“.

" Brexit je u Velikoj Britaniji samo ubrzao ovaj proces. Mi idemo prema kolapsu u sektoru logistike i snabdijevanja“ - rekao je Engelhardt.

U Velikoj Britaniji je uslijed brexita došlo do kolapsa u snabdijevanju zbog manjka vozača teretnih vozila.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.