Objavljen kompletan sadržaj Programa reformi BiH

Sve do sada, dokument je držan u tajnosti, ali danas su bh. mediji objavili njegov kompletan sadržaj.

BUKA portal / 20. Decembar 2019

Foto: Anadolija, Srpskainfo.com

 

Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, bezbjednosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija, Bosna i Hercegovina je kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO, prva je rečenica u uvodnom dijelu Programa reformi BiH.

Dokument je usvojen na Predsjedništvu BiH 19. novembra uz dogovor da će ga poslati u NATO dan nakon što Parlamentarna skupština BiH izabere kompletan Savjet ministara.

Sve do sada, dokument je bio tajna, ali danas su bh. mediji objavili njegov kompletan sadržaj.

– Odnosi sa NATO se kontinuirano razvijaju kroz razne programe i mehanizme saradnje u kojima učestvuje BiH. Uključivanje BiH u savremene ekonomske, evropske, političke, i procese bezbjednosne saradnje, potvrđuju njenu predanost principima demokratije, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava. BiH podnosi NATO-u ovaj dokument „Program reformi Bosne i Hercegovine“. BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu. Sve aktivnosti su u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH – piše u Programu reformi.

Kompletan dokument možete pogledati na Srpskainfo.com


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.