Obnaženih grudi protestovale u pariškom muzeju

Prošle nedjelje jednoj posjetiteljki je bilo zabranjeno da uđe u to kulturno zdanje u dekolteu.

BUKA portal / 13. Septembar 2020

 

U pariskom muzeju Orsay je grupa od oko 20 žena iz feminističkog pokreta Femen protestovala obnaženih grudi, jer je prošle nedjelje jednoj posjetiteljki bilo zabranjeno da uđe u to kulturno zdanje u dekolteu, prenio je list Le Parisien.

Aktivistikinje su na grudima ispisale razne parole, među kojima "Nepristojnost je u vašim očima" ili "Stop seksualizaciji ženskog tijela".

One su u nedjelju, bez prethodne najave, ušle u glavni hol muzeja i skinule gornji dio odeće. Protest je održan, jer je prošle nedjelje jedna posetiteljka, koja se na društvenim mrežama predstavila kao Žan, rekla da su je na ulazu vratili jer je nosila dekolte. Morala je prije ulaska u galerije muzeja da obuče jaknu.

"Potvrđujemo da naše grudi ne predstavljaju nepristojnost i podržavamo Žan i druge žene žrtve seksističke diskriminacije", navele su pripadnice Femena.

Uprava muzeja je potom uputila izvinjenje posjetiteljki.

Muzej Orsay je francuski nacionalni muzej, koji izlaže djela zapadnog slikarstva i skulpture iz perioda od 1848. do 1914, ali i djela dekorativne umjetnosti, fotografiju i arhitekturu. Najznačajniji dio kolekcije je zbirka impresionističkog slikarstva.

 

(N1)


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.