Od skromne bankarke do kraljevske palate: Kako je lijepa, ambiciozna i obrazovana Rania al-Jasin stigla do vrha Jordana?

BILA JE SAMO OBIČNA DJEVOJKA

BUKA portal / 03. Decembar 2018

Svog supruga, jordanskog kralja Abdullaha II, Rania je upoznala na jednoj večeri 1992.godine, a par se vjenčao godinu dana poslije u palači Zahran. Ona nije samo zasjenila svog supruga, nego je postala zaštitni znak Jordana

Rania al-Jasin je još jedna obična djevojka iz grada koja je uspjela postati počasni član kraljevstva. Njeni roditelji su iz Palestine, a Rania je rođena u Kuvajtu. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je engleskoj školi u svojoj rodnoj zemlji, a studij je završila na američkom fakultetu u Kairu. 

Rania je diplomirala poslovnu administraciju te se početkom 90-tih zaposlila u gradskoj banici. Kako je bila ambiciozna te obrazovana, nije joj dugo trebalo da napreduje. Preselila se u Aman, glavni grad kraljevine Jordan, gdje je počela raditi u jednoj od najpoznatijih svjetskih kompjuterskih organizacija Apple.

Upravo ta pozicija joj je donijela mogućnost da upozna mnoge značajne ličnosti, a kako je svojom pojavom i karakterom bila iznad prosjeka, bilo je samo pitanje vremena kada će iskoristiti mogućnosti koje joj se nude.

 

kraljica-rania-abdulah-ii


Svog supruga, jordanskog kralja Abdullaha II, Rania je upoznala na jednoj večeri 1992.godine, a par se vjenčao godinu dana poslije u palači Zahran. Ona nije samo zasjenila svog supruga, nego je postala zaštitni znak Jordana.


Suprugu je podarila četiri nasljednika, prijestolonasljednika, princa Huseina, princeze Iman i Salmu te princa Hašima.

 

kraljica-rania-suprug-djeca


Njen muž je postao kralj, kada mu je premio otac kralj Husein, ali Ranija nije odmah postala princeza. U ovoj zemlji žena čovjeka koji je vođa ne postaje automatski i prva žena u monarhiji. Međutim, u martu 1993.godine, Abdullah II supruzi je uputio posebno pismo u kojem ju je proglasio kraljicom Jordana.

 

Azra


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.