Od vrijeđanja do lažne podrške: Prvo psuje, protjeruje i stavlja mete na leđa novinarima, pa ih onda brani

Predsjednik Republike Srpske poznat je po prijetnjama i vrijeđanju novinara. U kontekstu posljednjeg napada na novinare, zanimljiva je njegova podrška radniku medija koji je često bio meta uz korištenje vulgarnog vokabulara. Milorad Dodik "najoštrije je osudio" napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića i od nadležnih policijskih struktura zahtijeva da se ovaj slučaj do kraja i hitno rasvijetli.

BN / 27. August 2018

 "Napad na novinara je napad na slobodu govora i takvo ponašanje u Republici Srpskoj neće biti tolerisano", rekao je predsjednik Republike Srpske. Podsjećamo, novinar BN TV Vladimir Kovačević pretučen je sinoć u banjalučkom naselju Obilićevo.
Napad na novinara je izazvao niz osuda iz cijele zemlje, ali je Dodikova došla među prvima. Jednako kao što su i prijetnje novinarima dolazile najbrže iz usta predsjednika Republike Srpske, pa priča o Kovačeviću i Dodikovoj zabrinutosti dobija dašak laktaške ironije.

Direktne prijetnje registrovane su najmanje dva puta.

Ne treba preduboko pamćenje da bi se došlo do poznate (i snimljene) prijetnje Dodika direktoru BN TV Vladimiru Trišiću."Snimi me, p*** ti materina, pa me pusti u Dnevnik. Je*em ti majku, je l' ti jasno! Do sad' sam te poštovao, mislio sam da treba bit' korektan. Je*em ti mater, imam dvije godine, je*aću ti majku!’’, rekao je dodik Trišiću u novembru 2012. godine.

Milorad Dodik je nakon toga je prema novinarima BN TV imao odnos, blago rečeno, lične prirode. Nije propuštao prilike da napadne ili izvređa novinare ove medijske kuće.

‘’ Bježi odavde, nosi taj mikrofon’’ – rekao je Milorad Dodik novinarki BN TV Ljiljani Faladžić – Jekić u maju 2014. godine.Slično je prošla i novinarka BN TV Slađana Jašarević.‘’Nisam ti ja čovjek za tebe" – poručio je Milorad Dodik Slađani Jašarević u martu 2014. godine.

Predsjednik RS u svom stilu vrlo često je napadao BN TV.

‘’BN neprijateljska televizija’’ – rekao je Dodik.Da tako misli, pokazuje i danas. Na naše pitanje od prije nekoliko dana da li je policija kako treba odradila posao u slucaju smrti Davida Dragičevića, predsjednik RS je imao spreman odgovor. U svom stilu.

‘’BN TV je medijsko smeće, jedna fabrika laži’’ – poručio je Dodik.

Ne samo novinari BN TV kojima duže vrijeme bio zabranjen ulazak u Palatu RS, već i svi oni novinari koji su slobodni i spremni da pitaju i ono što Milorad Dodik ne želi da čuje – etiketirani su kao lažovi i osobe sa malim mozgom.

‘’ Ja ne mogu da vjerujem da neki od vas imaju ptičiji mozak’’ – poruka je predsjednika RS novinarima.Ni prema novinarima u Sarajevu nije imao pardona. Vidno iznerviran brojnim pitanjima o atentatu Gavrila Principa, odnosno obilježavanju 1. svjetskog rata, sukobima Srbije i BiH, Dodik je na kraju odgovorio:

‘’Nosite se dođavola’’.

Milorad Dodik bio je nezadovoljan i pisanjem novinarke Ljiljane Kovačević. Posebno njenim tekstovima o malverzacijama prilikom izgradnje zgrade RS. Odlučio je da se zbog toga s njom razračuna – na vrlo neprimjeren način.

‘’Brišite odavde, nemate ovdje šta da tražite, brišite’’ – rekao je predsjednik RS, novinarki ‘’Bete’’ Ljiljani Kovačević u junu 2012.godine.

Ljiljani Kovačević i danas je uskraćena akreditacija za ulazak u Palatu RS. I to je još jedan od poteza predsjednika RS kojim je jasno stavio do znanja kako će se provesti svi oni koji nisu na liniji vlasti.

Na meti Dodikovih verbalnih napada često se nalazila i novinarka sarajevskog Oslobođenja Gordana Katana.

Dok je obavljao funkciju premijera Republike Srpske 2007., Dodik je prijetio tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa FTV Bakiru Hadžiomeroviću. Ipak, svoju prijetnju da će "nokautorati" voditelja emisije "60 minuta" nije se obistinila.

Kada su u pitanju vrijeđanja medijskih radnika, broj slučajeva je značajno veći, kao i debljina vulgarnog rječnika.Predsjednik RS ne bira i jednako omalovažava i blokira rad medija iz Federacije BiH i Republike Srpske, a na meti se ponekad nađe i ekipa iz Srbije. 

Kao "kaznu za neposluh" ekipama se često zabranjuje ulazak u prostorije institucija na čijem je čelu. Dodik tako ograničava rad medija čime se ponaša kao diktator, ali je čestitka na Međunarodni dan slobode medija uvijek spremna za oglašavanje.

Da Dodikov prezir ka medijima (koje ne može kontrolisati) ne ostaje samo na riječima osjetio je portal Klix.ba.ba kada je policija Republike Srpske pretresla redakciju u centru Sarajeva, a zbog objave snimka na kojem Dodikova premijerka Željka Cvijanović govori o potkupljivanju "dva papka" u Narodnoj skupštini NSRS. 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.