Odgovor gradonačelnice Supetra na zahtjev Bleiburškog voda hit je na društvenim mrežama, evo što ona kaže dan poslije

Udruga Počasni bleiburški vod (PBV) i njen predsjednik Vice Vukojević na adresu gradske uprave u Supetru na Braču poslali su zamolbu za donaciju. Odgovor gradonačelnice Ivane Marković, objavljen na društvenim mrežama, u trenutku je postao hit

BUKA portal / 12. Mart 2019

 

'Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja', napisala je Marković.

'Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka', dodala je supetarska gradonačelnica.

Premda se njen odgovor pojavio u javnosti tek ovog tjedna, on datira još od studenog prošle godine, a kao kuriozitet služi podatak da je ispisan 29. studenoga, na dan kada se u bivšoj državi slavio nacionalni praznik, Dan Republike.

'Ma, to je zaista sasvim slučajno, i sama sam se smijala kad sam to jutros shvatila', kaže Ivana Marković za tportal. Ona pretpostavlja da su dopis objavile udruge antifašista, koje je o njemu obavijestila koncem prošle godine.

'Stojim iza svega napisanog. Svim žrtvama apsolutno treba iskazati pijetet, ali način na koji se to radilo u ovom slučaju potpuno je pogrešan, na što je jasno ukazala austrijska Crkva kada je zabranila održavanje mise. Nije primjereno financirati takvu manifestaciju iz gradskog proračuna', dodala je Marković.

Kako nam je otkrila, Vukojević je prošle godine prvi put zatražio donaciju, i to u dva navrata: prvi dopis je ignorirala, a na drugi je ipak odgovorila na ovaj način.

Osim za 'rad udruge', projekti za koje su Vukojević i njegov Počasni bleiburški vod tražili novac u Supetru su 'uređenje Knjižnice i Galerije Bleiburške tragedije'. Kako se objašnjava u njihovu dopisu, udruga je od Grada Zagreba dobila prostorije u koje namjerava smjestiti ova dva sadržaja, s više od dvije tisuće knjiga i oko stotinu umjetničkih eksponata, slika i skulptura na temu Bleiburga i Križnog puta. Sve je trebalo biti dovršeno do ovog svibnja.

Počasni bleiburški vod u dopisu je također naveo kako namjerava 'nastaviti radove na Spomen-središtu žrtvama Bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji, u prvom redu na dogradnji i uređenju spomen-kapele'.


T portal


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.