Odlazak medicinskih radnika: Građane u BiH nema ko liječiti

„Pogledajte samo oglase naših zdravstvenih ustanova, koje svaki čas traže nove radnike. To jasno govori u kakvoj smo dubiozi. Ne vjerujem ni da će se uskoro šta promijeniti, jer su doktori u politici upropastili bh. zdravstvo“, kaže Palačković.

Tatjana Čalić / 14. Juni 2016

Medicinari su, pored trgovaca, komercijalista i programera, trenutno najtraženiji kadrovi u BiH. Time su se po prvi put na ovim prostorima, što je potvrdila i analiza tržišta rada portala "Posao.ba", medicinari našli na vrhu liste deficitarnih zanimanja.

Iz organizacija koje u svojim redovima okupljaju zdravstvene radnike nisu iznenađeni ovakvom situacijom, jer kažu da je za dvije godine na hiljade zdravstvenih radnika, među kojima i stotine ljekara specijalista, napustilo BiH i otišlo na rad u Njemačku i skandinavske zemlje.

Pretpostavlja se da je samo u prošloj godini 1600 medicinskih radnika napustilo BiH, a iz Kliničkog centra RS svakog mjeseca u prosjeku ode petero medicinara. U Ljekarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine kažu da je u posljednje dvije godine otišlo između 250 i 300 ljekara i da se taj trend nastavlja.

Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske, kaže da zadnjih  pet godina odlazi najbolji kadar i da uskoro neće imati ko da liječi građane.  „Samo je u prošlom mjesecu iz moje bolnice u Bijeljini otišlo dvoje mladih ljudi za Njemačku, gdje su odlično plaćeni, jer je njihova sestrinska specijalnost izuzetno tražena. Naša najbolja djeca odlaze, ali ja se bojim  još nečega što je kod nas uzelo maha. Naime, vrši se strašna prekvalifikacija onih  koji su završili druge škole koje nemaju nikakve veze sa medicinom. U roku od šest mjeseci dobijaju diplomu i bojim se da oni ne odlaze i da će ostati nama. I to je još jedan apsurd ove zemlje. Što se tiče ljekara, vrhunskih specijalista, oni su već ili otišli, ili upravo odlaze“, kaže Femić.

I predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS Ranko Palačković ističe da naši medicinari već godinama masovno odlaze. A oni koji još nisu otišli intenzivno uče njemački jezik  i pakuju kofere. „Odlaze osposobljeni i vrijedni radnici i nitko ih ne treba kriviti. Dolaze nam novi i vjerujem da će i oni čim nauče posao otići’’, ističe  Palačković. Kaže i da priča koja se često može čuti u u javnosti da naši medicinari na zapadu  rade samo poslove njegovatelja i one koje niko neće, nije tačna. „Bio sam u Beču proteklog vikenda i sastao se sa dvoje kolega koji su tamo za dvije godine rada ostvarili ono što ja ovdje nisam uspio za 30 godina. Medicinski su tehničari, rade u struci, u jednom uređenom sistemu  u kome su adekvatno plaćeni za svoj rad, imaju stan, auto... Naveo bih i primjer  mladog bračnog para koji sa malim djetetom uskoro odlazi u Njemačku. Pored posla i dobre plate, nude im i dodatna novčana sredstva da povedu i treću osobu koja će im čuvati dijete. Sve to govori da su naši radnici cijenjeni i da im se nakon probnog rada, koji moraju proći, omogućava i napredovanje u struci, ukoliko su za to zainteresirani“, pojašnjava za Buku Palačković.

Dodaje da, nažalost,  mnogi nisu svjesni ili ne žele biti svjesni da je zdravstvo u BiH u kolapsu, da nam nedostaje medicinskog kadra i osnovnih sredstava za rad.

 „Pogledajte samo oglase naših zdravstvenih ustanova, koje svaki čas traže nove radnike. To jasno govori u kakvoj smo dubiozi. Ne vjerujem ni da će se uskoro šta promijeniti, jer su doktori u politici upropastili bh. zdravstvo“, kaže Palačković.

Ni građanska inicijativa koju su medicinski radnici pokrenuli u februaru ove godine i tokom koje je prikupljeno  17.000 potpisa, sa ciljem reforme cjelokupnog zdravstvenog sistema u RS, nije dala rezultate.  „U martu smo Narodnoj skupštini RS uputili  inicijativu za pripremu osam nacrta zakona. To je jedini način da se zdravstvo izvuče  iz dubioze, ali su nas partije na vlasti odbile , a ni opozicija nije stala na našu stranu“, rekao je Palačković.

Poređenja radi, medicinski tehničari u BiH zarađuju od 700 do maksimalno 850 maraka ukoliko rade noćne smjene, dok je početna plata ove struke u Njemačkoj 1.800 eura, ljekara početnika 2.500, dok ljekar specijalista ima platu od 3.500 do 4.000 eura.

I sve dok vlade u BiH medicinarima ne osiguraju  bolje uslove za rad, dok im ne opreme klinike, omoguće stručno usavršavanje, dok im ne daju poštenu platu i počnu vrednovati njihov rad, perspektivni medicinski kadrovi će napuštati BiH.

Samo da se odgovorni za ovu situaciju ne sjete da nešto poduzmu kada već  bude kasno, kada ostanemo bez  kadra u čijim su rukama zdravlje i životi građana.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.