ODVOJENI OD NARODA: Besmislena beneficija za izabrane političare u RS ostaje na snazi

Poslanici sinoć nisu usvojili nacrte zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, čiji je predlagač bio narodni poslanik i potpredsjednik NSRS Milan Petković

Elvir Padalović / 04. Mart 2020

 

U RS je tako opet propuštena prilika da se ukine takozvani “bijeli hljeb” izabranim i postavljenim fukcionerima.

Na osnovu tog prava oni su, nakon isteka mandata, šest mjeseci imali pravo na platu i plaćene poreze i doprinose. Imaće ih i dalje. 

Petković je ranije rekao da je nakon prošlog mandata, 37 poslanika, delegata u Vijeću naroda i ministara u Vladi RS koristilo tu privilegiju, što je koštalo oko 600.000 KM budžetskih sredstava, odnosno i više s porezima i doprinosima.

Dakle nekome kome prestane mandat građani uplaćuju još šest mjeseci kako bi se taj neko mogao valjda psihički naviknuti na "težak" period bez tolikih beneficija. Kakva glupost. Bijeli hljeb nije ništa drugo nego još jedan oprobani način bjesomučne pljačke ovog naroda, isisavanje posljednjih konvertibilnih maraka i prebacivanje na račun onih koji postanu milioneri tokom četverogodišnjeg mandata.

Ukidanje tzv. bijelog hljeba neće pomoći zaduženim budžetima, to je samo kap u moru ozakonjenog beščašća. Njegovo ukidanje je simbolična ali potrebna mjera. I ovoga puta, poslanici su se hvatali formalnih nedostataka, tako da zakon nije prošao.

Predlagač ovog zakona nije krio svoje razočaranje, napisavši i sam kako ne zna zašto su prijedlozi odbijeni. Odbijeni i od strane onih sa kojima je u koaliciji.

"Dragi građani, Moji zakoni o ukidanju tzv. “Bijelog hljeba” nisu usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zašto? Pitajte njih. Ja sam svoje rekao. Nastavljamo dalje, jer nismo svi isti." napisao je Petković na FB.

Šef poslaničkog kluba SNSD Igor Žunić je tokom skupštinske rasprave rekao da “nema ništa protiv uštede, ali da navedena mjera treba biti sistemska u paketu i da se obuhvati nekoliko zakona kojima će se  regulisati navedena oblast”.

Prije nekoliko dana Žunić je za BUKU rekao da svaka inicijativa koja ide u pravcu uštede budžetskih sredstava za klub SNSD-a nije sporna.

"Ovo jeste jedna od mjera, ali trebamo uzeti sve u obzir. Ne bih volio da ovo bude bilo kakva vrsta populističke priče da se uberu neki poeni. Ako neko ko to predlaže ide sa tom namjerom, to nema dugoročnu korist za građane" kazao je on. 

Opozicioni političari su tokom rasprave pozvali Petkovića  da povuče zakon jer nema podršku vladajućih. 

Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović su za BUKU izjavili kako je u pitanju licemjerstvo vladajućih, jer je sličan zakon tokom 2016. godine predložila opozicija.

Kako god, dobili smo još jedan dokaz kako su političari u ovoj zemlji apsolutni vladari života. Kao da žive u drugom svijetu i prosto ih uopšte ne interesuje kako gradjani žive. Na jednoj strani  otuđena viša klasu koja uživa u svemu i koja sama sebi donosi zakone i olakšice, plate i beneficije a sve više zadužuje građane a sa druge strane obespravljeni siromašni građani. 

Prosto govoreći,  radnicima se može oporezovati topli obrok, a poslanicima i funkcionerima se ne može ukinuti besmislena beneficija.  

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.