Oglasila se američka ambasada u BiH: Poštujte odluke Ustavnog suda

Povodom odluke Republike Srpske da ubuduće ne sarađuje u radu i odlučivanju zajedničkih institucija BiH, dok ne bude donesen novi zakon o Ustavnom sudu, u kojem ne bilo bilo stranaca, reagovala je američka Ambasada u Sarajevu

BUKA portal / 12. Februar 2020

radio Sarajevo

Pozivom, kako se navodi, svim stranama da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne obaveze.

Komentarišući tu odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz Ambasade su kazali za Fenu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje.

"Tek treba čuti cjelovitu informaciju o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banjaluci. Poštovanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi", naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Srpskii član Predsjedništva BiH Miolorad Dodik izjavio je ranije danas da će u ponedjeljak na temu odluka Ustavnog suda biti riječi na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.