Oglasio se i Inspektorat RS o slučaju Mozaika prijateljstva

Saopštenje Inspekorata RS prenosimo u cijelosti....

BUKA/M.I.D. / 14. Februar 2019

Foto: BUKA

 

Nakon što je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske krajem 2017. godine donijelo Pravilnik o uslovima za osnivanje ustanova socijalne zaštite i obavljanje djelatnosti socijalne zaštite, republički inspektor za socijalnu zaštitu je u cilju kontrole ispunjenosti propisanih uslova, u protekloj godini u redovnom nadzoru intenzivirao kontrole udruženja koja obavljaju djelatnost iz socijalne zaštite.

U junu 2018. godine predmet redovne kontrole bilo je i  Udruženje građana „MOZAIK PRIJATELJSTVA“, koje obavlja djelatnost dnevnog boravka za starija lica, a što prema zakonu predstavlja dio usluga iz socijalne zaštite.

Zakonom o socijalnoj zaštiti propisano je da poslove iz djelatnosti socijalne zaštite, osim ustanova socijalne zaštite, mogu obavljati udruženja građana i druga lica u skladu sa zakonom, a na osnovu Rješenja ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o ispunjenosti uslova u pogledu postojanja prostora, opreme i broja stručnih i drugih radnika za obavljanje djelatnosti socijalne zaštite.

S obzirom da kontrolisano udruženje građana nije obezbijedilo rješenje ministra zdravlja i socijalne zaštite, nadležni inspektor je u cilju usklađivanja rada udruženja sa zakonom, naložio da se pribavi potrebno rješenje ministra.

Moramo naglasiti da je inspektor udruženju ostavio rok od pet mjeseci za pribavljanje rješenja, da se u cijelom postupku koji traje skoro osam mjeseci udruženju kontinuirano daje još vremena da pribavi potrebnu dokumentaciju, da inspektor nije preduzeo niti jednu represivnu mjeru prema udruženju, te da u cijelom postupku nastoji uz maksimalno razumijevanje omogućiti udruženju da uskladi svoj rad sa zakonom i nesmetano nastavi  dalje aktivnosti.

S obzirom da postupak traje već osam mjeseci, jasno je da informacije koje su plasirane u medijima, da je inspektor udruženju dao rok od dva dana za otklanjanje nepravilnosti, nemaju uporište. Takođe, uporište nema ni informacija da je inspektor za socijalnu zaštitu od subjekta tražio da pribavi upotrebnu dozvolu, jer isto i nije predmet nadzora ove inspekcije.  

Takođe, u izjavama koje su plasirane u medijima izostavljena je i činjenica da je resorno  Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u drugostepenom postupku odlučujući po žalbi Udruženja građana „MOZAIK PRIJATELJSTVA“, njihovu žalbu odbilo kao neosnovanu, čime je potvrđeno da je inspektor pravilno utvrdio činjenično stanje i preduzeo mjere koje su predviđene zakonom.

Drugostepenim rješenjem ministarstva se između ostalog konstatuje da je nesporna činjenica da Udruženje građana „MOZAIK PRIJATELJSTVA“ obavlja djelatnost socijalne zaštite, a da ne ispunjava zakonom propisane uslove, odnosno da nema Rješenja ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o ispunjenosti uslova.

Republički inspektor za socijalnu zaštitu, Kristina Gašević Desančić niti u jednom dijelu inspekcijskog postupka nije izašla van okvira zakona i van okvira svojih ovlaštenja. Činjenica da se već osam mjeseci udruženju daje vrijeme kako bi obezbijedilo rješenje ministra zdravlja i socijalne zaštite o ispunjenosti uslova, govori o opredjeljenju inspekcije da pomogne udruženju da riješi sporno pitanje. Takođe, rješavanje ovog pitanja je neophodno u cilju zaštite i bezbjednosti korisnika usluga udruženja, a što je primarni cilj inspekcije.

 

Vezani tekstovi:

KORISNICI O PRIJETNJI ZATVARANJEM: Druženje u Mozaiku nam je jedina sreća u životu, ovdje dolazimo da odmorimo dušu

JAVNOJ KUHINJI ZAPRIJETILI ZATVARANJEM: 950 Banjalučana moglo bi ostati i bez možda jedinog obroka u danu


 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.