Okeani topli kao da je u njih bačeno 3,6 milijardi nuklearnih bombi

Temperatura okeana u 2019. godini dosegla je rekordnu temperaturu, a tempo kojim se oni zagrijavaju ubrzava se, što upućuje na to da se ubrzano zagrijava i planeta na kojoj živimo

BUKA portal / 14. Januar 2020

Ovo su rezultati novog istraživanja objavljenog u kineskome časopisu "Advances in Atmospheric Sciences".

Prošlogodišnja temperatura okeana bila je u prosjeku za 0,075 stepeni Celzijusa iznad prosjeka izmjerenog između 1981. i 2010. godine, pokazala je analiza. Iako se to možda čini izuzetno malim rastom, zapravo se radi o ogromnoj količini toplote rasprostranjene svjetskim okeanima.

"Količina toplote koju smo rasprostrli okeanima, jednaka je toploti koju bi proizvelo 3,6 milijardi atomskih bombi bačenih na Hirošimu", rekao je Čeng Liđing, glavni autor studije i vanredni profesor na Institutu za atmosfersku fiziku na Kineskoj akademiji nauka.

Naučnici su izračunali da su, kako bi postigli rast od 0,075 stepeni, okeani morali da prime 228 sekstiliona džula (228 miliona na šesti) ili oko 3,6 milijarde puta veću količinu toplote oslobođene bombardovanjem Hirošime.

"Ovo su izmjereni podaci i neoborivi su. Dodatni su dokaz globalnog zagrijavanja", rekao je Čeng.

On je dodao da u objašnjenju ovakvog zagrijavanja nema nijedne druge razumne alternative osim ljudske emisije izduvnih gasova.

Čeng i kolege si uporedili podatke prikupljene od 1987. do 2019. s podacima iz razdoblja između 1955. i 1986. Ustanovili su da je u posljednjih šest decenija zagrijavanje bilo oko 450 posto veće nego u prethodnom periodu, što ukazuje na veliko povećanje stope globalnih klimatskih promjena.

Drugim riječima, zagrijavanje u periodu od 1987. do 2019. godine bilo je četiri i po puta brže od onog u razdoblju od 1955. do 1986.

"Ključno je da shvatimo kolikom se brzinom stvari mijenjaju", rekao je Džon Abraham, koautor studije i profesor na Univerzitetu Sent Tomas u Minesoti.

"A ovo je strašna vijest... i tek vrh ledenog brega u odnosu na ono što nam se tek sprema", kazao je on.

Zagrijavanje okeana može da prouzrokuje toplotne talase, što može dovesti do velikih gubitaka kada su u pitanju morska flora i fauna, i uticati na formiranje češćih i razornijih uragana, kao i ekstremnijih vremenskih prilika.

Istraživači kažu da ljudi mogu i dalje da rade na promjenama kada je riječ o njihovom uticaju na klimu, ali istovremeno upozorava da će okeanima biti potrebno mnogo više vremena da se rehabilituju i da reaguju, nego što će biti potrebno atmosferskom i kopnenom okruženju.

Topliji okeani utiču na otapanje leda, što uzrokuje rast nivoa mora. Tokom prošle decenije izmjeren je i najveći rast nivoa mora od 1900. godine. Naučnici do kraja vijeka očekuju porast nivoa mora za oko jedan metar, što je dovoljno da širom svijeta na raseljavanje bude primorano oko 150 miliona ljudi.


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.