Olimpijske igre u Tokiju: 71 osoba pozitivna na koronavirus

Među pozitivnima na virus su sportisti, zvaničnici i volonteri, saopštili su organizatori

BUKA portal / 20. Juli 2021


Ukupno 71 osoba akreditovana za Olimpijske igre u Tokiju pozitivna je na koronavirus, saopštili su oranizatori samo nekoliko dana pre početka velikog sportskog događaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Među pozitivnima na virus su sportisti, zvaničnici i volonteri.

Juče su dvojica sportista takođe bila pozitivna na koronavirus u Olimpijskom selu.

Češki odbojkaš na pesku Ondrej Perušič i njegov partner David Schweiner neće moći da se takmiče na Olimpijskim igrama, jer su pozitivni na koronavirus, saopštila je Češka odbojkaška federacija.

U međuvremenu, neotkriveni član američkog gimnastičkog tima takođe je bio pozitivan na COVID-19. U nedelju su zaražena i tri člana južnoafričkog muškog fudbalskog tima, uključujući dva igrača.

Japan je zabranio gledaocima da prisustvuju već jednom odloženim Olimpijskim igrama, zakazanim za 23. jul do 8. avgusta. Olimpijski grad domaćin Tokio ušao je u vanredno stanje koje će biti na snazi do 22. avgusta zbog rastućih virusnih infekcija.

Selo sportista trebalo bi da bude mehur za sve sportiste koji su otputovali u Japan na Igre.

Olimpijske igre u Tokiju možda budu otkazane u posljednji čas, piše Hayat.ba.


Prošle godine su, zbog pandemijskih razloga, Igre odložene za 2021, a sada, tri dana pred planirani početak moguće je i da budu otkazane.


Tako bar može da se zaključi iz javnog nastupa šefa organizacionog komiteta u Tokiju, Tošira Muta.

Naime, na konferenciji za štampu pred početak Igara koje počinju u petak, on je upitan vrlo precizno “da li bi takmičenja mogla u posljednji čas da budu otkazana zbog porasta zaraženih sportista i članova olimpijskih delegacija?”.

Jer je u posljednja 24 sata otkriveno još deset slučajeva inficiranja, pa je broj onih u olimpijskom selu koji su pozitivni na SARS-CoV-2 tip korona virus porastao na 68.

Muto je odgovorio:

– Mi ne možemo da sa sigurnošću predvidimo kako će te brojke inficiranih biti u danima pred nama. Zato ćemo razgovore na tu temu voditi ako dođe do skoka zaraženih. Dogovorili smo se da, u zavisnosti od širenja korona virusa među učesnicima Igara, održimo petočlani sastanak. Kako sada stvari stoje, broj inficiranih može i da pada i da raste, pa ćemo o tome detaljno razgovarati kada dođe do nove promjene situacije – istakao je šef organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju, odbivši da odbaci mogućnost otkazivanja planiranog spektakla u posljednjem trenutku.

U samom Tokiju broj inficiranih je već neko vrijeme u porastu, pa je donijeta odluka da se sva olimpijska nadmetanja na ovogodišnjim Igrama održe bez prisustva publike, kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije.

Britanski Skaj ističe da je Muto, kao “bivši finansijski birokrata sa tijesnim vezama sa japanskom vladajućom strankom, poznat kao čovjek koji vrlo pažljivo bira riječi”, ali dodaje i da su “organizatori suočeni sa nezadovoljstvom domaće javnosti zbog korona virus-restrikcija i zabrinutosti što postoji mogućnost naglog skoka inficiranih zbog brojnih gostiju iz inostranstva”.

Podsjetimo, u petak će, bar je takav plan, biti održana svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara, ali će već u srijedu početi uvodna nadmetanja, u fudbalu i softbolu.

(Anadolija/Hayat.ba)


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.