ONE SU POMJERALE GRANICE KAD TO NIJE BILO LAKO: Žene koje su se borile za sve nas!

Promocija knjige #ŽeneBiH u Banjaluci

Maja Isović Dobrijević / 16. August 2019

Autorice projekta #ŽeneBiH - Masha Durkalić, Hatidža Gušić, Amila Hrustić. Foto Imrana Kapetanović

 

U okviru osmog po redu Vikenda aktivizma, koji će se održati u Banjaluci održava se promocija knjige #ŽeneBiH, autorica Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić.

Promocija će se održati u cafe baru Eklektik u Banjaluci (Kralja Petra I Karađorđevića 65a) sutra , 17. avgusta, s početkom u 21 sat.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH.

Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

O knjizi će na promociji govoriti Masha Durkalić, jedna od autorica knjige. Razgovor će moderirati Milica Pralica, a gošća će biti i Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja, te prva fudbalska sutkinja u BiH i jedna od žena uvrštenih u knjigu #ŽeneBiH.

Masha Durkalić ranije je za BUKU rekla da bi bilo dobro kada bi žene u BiH feministički aktivizam počele posmatrati kao način da postignu više vidljivosti, kao i da ostvare više rodne ravnopravnosti.

"To, nažalost, još uvijek nije slučaj. Feministički aktivizam je prilično izolovan, i ograničen mahom na aktivnosti nevladinih organizacija, što je uredu i razumljivo s obzirom na okolnosti, ali aktivizam je za sve, i pripada svima. Aktivizma nikad ne treba biti dosta u tom smislu, no aktivizam koji će skrenuti pažnju na ženska prava bi trebao biti konkretan u svojim ciljevima, a pogotovo u izvedbi. Kroz realizaciju svih aktivnosti inicijative #ŽeneBiH trudile smo se biti što konkretnije u onome što smo radile, ne bi li ono što, takoreći, iza ove inicijative ostaje, bilo upotrebljivo i za druge ljude, grupe, inicijative, projekte, pogotovo u aktivističkom smislu. #ŽeneBiH je umjetnička, istraživačka i aktivistička inicijativa, i naša je najveća želja da sve što je u sklopu nje proizvedeno pronađe svoje mjesto u budućnosti, u nekim novim istraživačkim, umjetničkim i/ili aktivističkim inicijativama. Konačno, sam aktivizam ne može biti produktivan ako jasno i glasno ne zahtijeva ono što je potrebno, a to je, barem u ovom slučaju, rodna ravnopravnost. Mi smo napravile čitavu knjigu da bismo skrenule pažnju na potrebu za rodnom ravnopravnošću i većom vidljivošću ženskih postignuća, i ova knjiga je naša poruka bh. javnosti da žene trebaju i moraju biti ravnopravne u bh. društvu", rekla je Masha.  

VIKEND AKTIVIZMA

 

Osmi „Vikend aktivizma“ ove se godine održava od 16. do 18. avgusta u parku “Mladen Stojanović“ u Banjaluci. Cilj ovog događaja je razvijanje kritičke svijesti kod mladih, kroz sagledavanje aktuelnih društvenih i političkih problema u Bosni i Hercegovini.

 

Ograničen broj primjeraka knjige #ŽeneBiH će biti dostupan za kupovinu i u cafe baru Eklektik na dan promocije.

Vezan tekst:

#ŽeneBiH: Nakon toliko istorije koja je bila ispisana muškim postignućima, krajnje je vrijeme da se prisjetimo ženskih

 

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Ženska prava

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.