Oni su pobijedili virus, već 28 dana bez novih slučajeva korone

Smanjenje broja novih slučajeva dovelo je do ukidanja mjera socijalnog distanciranja u državama širom Australije.

BUKA portal / 27. Novembar 2020

 

Australijska država Viktorija, koja je nekada bila žarište kovid-19 u zemlji, već 28 dana nije prijavila nijedan novi slučaj bolesti, što je prag za koji se obično smatra da znači iskorjenjivanje virusa iz zajednice.

Viktorija takođe više nema nijedan aktivni slučaj bolesti otkako je posljednji pacijent obolio od kovid-19 optušten iz bolnice ranije u toku ove nedjelje, prenosi Rojters.

Druga država po veličini u Australiji u avgustu je zabilježila 700 novih slučajeva zaraze u jednom danu, najviše od početka pandemije, dok je aktivnih slučajeva bolesti bilo blizu 8.000.

Širenje virusa zaustavljeno tek nakon što su uvedene mjere karantina koje su na snazi bile preko 100 dana, kada je oko pet miliona ljudi koji žive u Melburnu bilo zatvoreno u svojim domovima.

Mjere karantina usporile su ekonomski oporavak Australije od prve recesije u posljednje tri decenije koju je izazvalo zatvaranje preduzeća u martu.

Smanjenje broja novih slučajeva dovelo je do ukidanja mjera socijalnog distanciranja u državama širom Australije.

Tasmanija je posljednja država Australije koja je u petak otvorila granice za stanovnike Viktorije. Ovo ostrvo zatvorilo je granice još u martu.

Zvaničnici Australije tvrde da će dugoročni povratak na uobičajeno stanje obezbijediti samo efikasna vakcina protiv kovid-19.

Australija je postigla dogovor o nabavci četiri vakcine, a vlada planira da kupi 33,8 miliona doza. Najviše nade se polaže u vakcinu kompanije “AstraZeneka”, a koja se već proizvodi u zemlji.

U Australiji je do danas zabilježeno skoro 28.000 slučajeva kovid-19, što je znatno manje nego u mnogim drugim razvijenim zemljama. Od posljedica bolesti preminulo je 905 pacijenata, a više od 90 odsto smrtnih slučajeva zabilježeno je u Viktoriji.

 

(Tanjug)


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.