OPISUJE DANAŠNJE VRIJEME Alber Kami: Pravednici

Zapis Albera Kamija iz djela Pravednici toliko liči na današnje stanje da ga vrijedi pročitati i zapamtiti

BUKA portal / 07. Novembar 2019


Mnogi pisci i filozofi su još odavno izrekli mudrosti koje, čini se, bolje opisuju današnje vreme nego ono u kojem su oni živeli.

Moderno robovlasništvo, kapitalizam, ćutanje, strah od još gore budućnosti i strepnja da ćemo ostati i bez ono malo prihoda što imamo, tjeraju ljude da se pokore i rade šta im se kaže, bacajući lično nezadovoljstvo u drugi plan.

"Da! Ja sam dobro razumio vaš sistem! Dali ste im bol, glad i odvojenost da zaokupite njihovu pobunu. Iscrpljujete ih, ispijate njihove snage i proždirete njihovo vrijeme da ne bi imali ni snage ni vremena za gnjev! Oni tapkaju, budite zadovoljni... Ali ja, koji sam porobljen kao i oni, ponižen s njima, ja vam ipak objavljujem da ste ništa." 

(Ona se smije) "Ne smijte se! Ne smijte se, budalo...Kažem vam, izgubljeni ste.Već ste pobijrđeni, u krilu vaših najznačajnijih pobeda, zato što postoji u čovjeku - gledajte mene - neka sila koju vi nećete ukrotiti, neka bistra ludost, djelo straha i smjelosti, neznana i zauvijek pobjednička. To je snaga koja će se dići i onda ćete znati da je vaša slava bila od dima."

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.