Originalni ukrasi naroda Dasanaš: Etiopsko pleme reciklira ono što moderno društvo odbacuje FOTO

Zanimljivo je da su ovi predmeti postali toliko važni da podrazumevaju određena pravila

BUKA portal / 04. August 2020

Na jugu Etiopije, živi narod Dasanaš, etnička grupa koja ima oko 50.000 članova, od kojih neki stanuju i na teritoriji Kenije i Sudana.

Oni su dugo bili nomadi, ali su tokom proteklih pedeset godina razvili poljoprivredu, koja ih je vezala za jedno mesto. Kao mnoga druga plemena u južnoj Etiopiji, narod Dasanaš, kako bi im usevi uspeli, živi u dolini Omo.

Francuski fotograf Rrik Laforg proveo je nekoliko godina s njima kako bi dokumentovao njihovu svakodnevnicu i običaje, a njihovi neobični portreti svedoče o zanimljivom kulturološkom fenomenu.

Ukoliko pažljivo pogledate fotografije, videćete na njima čepove, stare ručne satove, šnale i brojne druge predmete od plastike i metala. Oni, naime, mesecima skupljaju predmete koje moderno društvo olako odbacuje, a potom od njih prave nakit. Interesantne i unikatne rukotvorine jednako nose i muškarci i žene, piše nationalgeographic.rs

Zanimljivo je da su ovi predmeti postali toliko važni da podrazumevaju određena pravila. Recimo, muškarci mogu da nose "perike" od čepova tek nakon što se ožene - pre toga im je dopušteno da nose manje ukrase.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.