Oslo je Evropska zelena prijestolnica u 2019.

Norveška prijestolnica Oslo postala je Evropska zelena prijestolnica za 2019. godinu zahvaljujući svojim nastojanjima da smanji emisije štetnih plinova.

BUKA portal / 05. Januar 2019

Među razlozima za dodjelu nagrade koju je ustanovila Evropska komisija, navode se pristup Osla očuvanju prirode i obnova mreže vodenih puteva.

"Ljudi žele čist zrak, žele pristup prirodi i žele mir, pa i u gradskom središtu", rekao je na svečanosti dodjele Karmenu Vella, povjerenik Evropske unije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

"Vaša odlučnost da poboljšate saobraćajnu infrastrukturu, zaštitite staništa i potaknete uporabu bicikla i električnih vozila upravo će to učiniti, s istinskim koristima za građane", dodao je.

Oslo je objavio da do 2020. želi smanjiti emisije plinova za 50 posto u odnosu na 1990.

Oslo se, u okviru napora da to postigne, usmjerio prema saobraćaju bez emisije štetnih tvari a 2016. je uveo "klimatski proračun" u kojem se broji emisija ugljičnog dioksida.

Dogradonačelnica Osla Lan Marie Nguyen Berg iz stranke Zelenih istaknula je važnost uloge gradova u smanjivanju emisija plinova koji doprinose klimatskim promjenama.

Bolje politike pomažu očuvanju okoliša za budućnost, a "gradove čine boljima za život danas", rekla je.

Monica Maeland, ministrica lokalne samouprave i modernizacije, istaknula je da vozila na električni pogon čine trećinu svih novih automobila u Oslu.

Oslo je titulu Evropske zelene prijestolnice preuzeo od holandskog Nijmegena.

Nagrada Evropska zelena prijestolnica dodjeljuje se od 2010. godine, a 2016. tu je titulu nosila glavni grad Slovenije Ljubljana.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.