"OSUĐENI SMO DA BUDEMO MOKRI ILI DA KUPUJEMO SKUPLJE": Digla se frka u Banjaluci zbog nekvalitetnih pelena za odrasle iz uvoza

Danas je ispred zgrade Fonda zdravstvenog osiguranja u Banjaluci održano okupljanje građana zbog uvoza i stavljanja u promet nekvalitetnih pelena za odrasle.

Elvir Padalović / 11. Februar 2019

 

Korisnici tvrde, pelene su loše, a njihovo stavljanje u promet omogućeno je novim Pravilnikom o korištenju medicinskih sredstava, koji je stupio na snagu 1.1.2019. Prema tom Pravilniku, korisnicima nije omogućeno da biraju koje će pelene koristiti, već to moraju biti pelene samo jednog proizvođača.

 Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS odgovaraju da je sve rađeno po zakonu.

 

Tatjana Berić, osoba sa invaliditetom koja koristi kolica, priča svoja iskustva sa ovim pelenama.

"Ova traka koja se lijepi, mi koristimo dodatno selotejp kojim bi to dodatno obezbijedili. Jedna kap propustljivost, to je kao da u ciklusu koristiš dnevni uložak. Osuđen si da budeš mokar ili da kupiš pelene koje su skuplje. Lično, moje iskustvo je, živim u porodici gdje radi jedan član, ja koristim tuđu njegu, sva sredstva koja dobijam koristim za rehabilitaciju i na gorivo, tako da još kupujem pelene, to stvarno nema smisla. Ovo je stvarno lošeg kvaliteta, osuđena sam ili da budem mokra u njima ili da kupujem skuplje pelene. Nemam riječi", kaže ona.

 

 

Prema njenim riječima, propisano je da koristi šezdeset komada pelena, što znači dvije dnevno. 

"Ko ide u wc dva puta dnevno, meni treba bar četiri pet pelena dnevno. Ja moram kupiti bar još dva paketa mjesečno na ovo što dobijem. To su ogromni troškovi", istakla je Berić.

 

Željko Miljević roditelj je djeteta sa teškom mentalnom paralizom, koje također koristi ove pelene.

"Od 1.1. sa ovim Pravilnikom, sve ste čuli, je nedopustivo da nam uništavaju djecu. Prva stvar je da su tako promočive da sve propiša, odmah ide sve na garderobu, u krevet. Tolike osipe dobijaju, kako je rekla naša korisnica, kidaju se, ne mogu se zategnuti. Niko ih nije tjerao da čačkaju u naš pravilnik, pelene za djecu su ostale iste. Zašto su morali dirati? Pogotovo nam je kritična faza prelaska sa dječijih pelena na pelene za odrasle. Pelene za odrasle je najmanja ova N1 veličina, koje ja koristim svom djetetu. Dobili smo ove, a pogledajte isti broj i jednih i drugih ( pokazuje na razliku u volumenu pakovanja pelena, op E.P.). Problem je jer je obim veći i kad ga obmotamo u ovaj najlon. Mi samo tražimo da se vrati stari pravilnik. Ako već nemate pelene, dajte nama novac koliko nam treba, mi ćemo otići i kupiti pelenu. Ja sam po starom pravilniku mogao izabrati kojeg proizvođača ću uzeti. Imao sam tri proizvođača, koje su meni odgovarale, te sam uzeo. Sad su nas uslovili - Made in Albania, ja sam podigao nalog, ali pelene nisam preuzeo. Ako mi istekne nalog, prođe mi mjesec dana, meni ovo smeće ne treba stvarno. Za dalje ćemo se boriti, jer ovo nikome ne treba, pogotovo našoj djeci i starijim osobama", rekao je Miljević ispred Fonda zdravstvenog osiguranja.

 

 

 

Narodni poslanik Draško Stanivuković je danas optužio više pojedinaca za, kako je rekao, organizovani kriminal u procesu nabavke pelena. 

" Njima je Fond dopustio da iz Albanije uvezu pelene najgoreg mogućeg kvaliteta i najjeftinije, a naplaćuju ih kao da su najkvalitetnije. To su pelene sa jednom kapi propustljivosti, po standardu je dozvoljeno sa 6 kapi propustljivosti. Pelene su uvezene iz Albanije. Prema mom dokumentu, Fond je načinio testiranje robnih uzoraka 17.9.2018. godine o čemu je sačinjen zapisnik. Napominjem Fond je sačinio testiranje robnih uzoraka i test su prošle ove albanske, sa jednom kapi protočivosti", rekao je Stanivuković danas ispred Fonda zdravstvenog osiguranja RS", rekao je Stanivuković. 

 

 

On je danas postavio pitanje direktoru FZO RS.

"Gdje je taj zapisnik koji je rekao da su pelene kvalitetne. Koja je to komisija sačinila taj zapisnik? Kako je moguće da takve pelene danas dođu u ruke našeg stanovništa kojima treba njega? Kako je došlo do toga da se pošalje dopis svim apotekama širom RS da samo mogu ljudi uzimati ove pelene? Nekada je prije majka djeteta sa poteškoćama u razvoju mogla ući u apoteku i uzeti pelene koje god hoće, međutim ona može samo ove. Mogla je doplatiti razliku za pelene koje uzme. Ko je donio ovaj pravilnik?", upitao je Stanivuković.

On je zatražio da se vrati stari Pravilnik, te da će se zatražiti odgovornost za ovu situaciju. 

 

A iz Fonda zdravstvenog osiguranja je danas stigla i reakcija. Tvrde u odgovoru za BUKU kako su na javnom tenderu za nabavku pelena koju je sproveo Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izabrana tri, ne samo jedan dobavljač, a riječ je o pelenama proizvođača iz Italije, Poljske i Albanije, koje su registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. To bi ujedno trebalo da bude i potvrda da se radi o kvalitetnim pelenama, sigurnim i bezbijednim za pacijente, jer je Agencija za lijekove nadležna za kontrolu medicinskih sredstava i samo sredstva koja ispunjavaju kriterijume kvaliteta i bezbjednosti mogu biti registrovana i dobiti dozvolu za promet u BiH. 

"Dakle, kvalitet pelena ne provjerava FZO RS, jer to nije naša nadležnost, a ponuđači koji su prošli na tenderu su posjedovali neophodnu dokumentaciju
koja garantuje i kvalitet. Uprkos tome, Fond će zatražiti od Agencije za lijekove i medicinska sredstva dodatnu provjeru kvaliteta pelena, jer je naš primarni interes zadovoljan osiguranik, a ne profit. Osim toga, Fond  ne čekajući performanse ispred FZO RS redovno kontroliše da li svi dobavljači koji su izabrani putem javnih nabavki poštuju svoje ugovorene obaveze, te smo od dobavljača pelena još početkom ovog mjeseca zatražili da se izjasni o kvalitetu proizvoda koji isporučuje", ističe se u rekaciji dostavljenoj portalu BUKA.

Oni su reagovali i na okupljanje ispred njihove zgrade danas u Banjaluci.

"Iza onih koji prave predstave sa pelenama ispred Fonda, koristeći najosjetljivije kategorije osiguranika, očigledno stoje lobiji kojima je odgovaralo ranije stanje, kada su se pelene prodavale i po duplo većim cijenama. Takođe, kada je riječ o pelenama za djecu, one su poljskog proizvođača, a ne iz Albanije. Iako je to jasno vidljivo u dokumentaciji koju i Stanivuković posjeduje, to ga nije omelo da koristi i djecu za svoje tendenciozne navode i dnevno političke svrhe.Fond ne štiti i ne favorizuje nijednog dobavljača i proizvođača, niti se rukovodimo profitom, već isključivo, po zakonu, sprovodimo aktivnosti za koje smo nadležni, poput javnih nabavki, a na ponude, njihov kvalitet i sl. ne možemo da utičemo", istakli su.

Ipak, zatražiće dodatnu provjeru kvalitete pelena, a prvenstveno u interesu da zaštite osiguranike i da oni budu zadovoljni kvalitetom medicinskih sredstava koja za njih finansira Fond.

Tim povodom, a u cilju prevazilaženja problema u vezi sa primjenom Pravilnika o pravu na medicinska sredstva - pelene, održan je sastanak u zgradi Vlade Republike Srpske.

Sastanku su predstavljena loša iskustva korisnika ovog medicinskog sredstva, dodatne poteškoće koje će nastati daljom primjenom ovog pravilnika, te je definisana dinamika daljnje saradnje Ministarstva zdravlja i članica KOOIRS-a.

Gospava Rađen Radić iz Saveza za pomoć nedovoljno mentalno razvijenim licima Republike Srpske MENERALI za BUKU kaže da je problem sa nekvalitetnim pelenama evidentan, ali da ona ne podržava da se ovaj problem rješava na ulici.

"Obratili smo se ministarstvu i Fondu, tražeći uspostavljanje dijaloga za rješavanje ovog problema. Nezadovoljstvo korisnika, tačnije roditelja koji su po drugi mjesec morali nabaviti ovo izuzetno loše pomagalo je kuliminiralo i ono je opravdano. Međutim ono što smatramo i što ujedno i molimo roditelje da rješenje ovog problema radimo kroz institucije i mehanizme koji su definisani. Nećemo to nikako raditi na ulici", istakla je ona.

Postavlja se pitanje odgovornosti, kaže, prije svega Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali i samog zakona o javnim nabavkama koji je propisao odabir dobavljača po prvenstveno najnižoj cijeni i u ovom slučaju doveleo u pitanje i zdravlje i ostvarivanje prava ove zaista ugrožene populacije. 

"Ne želim upirati prst u nikoga, ali ovo je vrlo kompleksan problem koji se treba rješavati sa više strana", kazala je Gospava Rađen Radić za BUKU.

 
 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.