Otac rukama ubio djecu pa probao ubiti i sebe. Evo što je rekao policiji

Harald Kopitz, 56-godišnji Austrijanac koji živi i radi u Zagrebu, stravični je zločin sproveo u djelo u dva sata ujutro. 

INDEX.HR / 25. Septembar 2021

UBIO je svoje troje djece. Ugušio je dvoje blizanaca, kćer i sina stare sedam godina, te njihovog četverogodišnjeg brata.

Harald Kopitz, 56-godišnji Austrijanac koji živi i radi u Zagrebu, stravični je zločin sproveo u djelo u dva sata ujutro. 

Policiji je, prema neslužbenim informacijama, rekao da je djecu htio ubiti bezbolno. No pored činjenice da je počinio jedno od najmonstruoznijih ubojstava u povijesti Hrvatske, djecu nije ubio ni bezbolno ni brzo, kako je navodno planirao.

Prvo djeci dao tablete

Ne sluteći da bi se išta moglo dogoditi, bivša mu je supruga u petak ostavila djecu za vikend, kako je to i inače običavala činiti, te se potom zaputila na poslovni put prema Dubrovniku. Harald se u svom luksuznom stanu na zagrebačkim Mlinovima u elitnoj podsljemenskoj zoni igrao s djecom, skuhao im večeru te ih potom nakon još malo igranja spremio na spavanje. Igra se oduljila, bila je već gotovo ponoć kad su legli i zaspali. Bio je to san iz kojeg se nisu nikada trebali probuditi.

Njihov otac prije toga im je svima dao koktel raznih tableta i lijekova, piše Večernji list. Dječica su nakon toga relativno brzo i usnula. No Kopitz nije očekivao da će se mališani početi buditi. Umjesto da barem tad odustane od stravičnog plana, učinio je upravo suprotno.

Dječica su se počela buditi pa ih je rukama krenuo gušiti

Zgrabio je za vrat vlastitog sina, još uvijek omamljenog tabletama koje je uzeo, i počeo ga daviti. Mališan nije mogao pružiti gotovo nikakav otpor. Gledajući vlastito dijete u oči, grčevito je stiskao šake oko njegova vrata dok dijete te oči nije zauvijek zatvorilo. Nije se tu zaustavio. Istu stvar ponovio je još dva puta.

Njegovom stisku nisu se imali baš nikakve šanse oduprijeti ni sedmogodišnja kći ni četverogodišnji sinčić. Kada se uvjerio da nijedno od troje djece više ne diše, piše Večernji, jedno po jedno ih je uzeo u naručje i odnio na kauč u dnevnom boravku. Polegao ih je jedno pokraj drugoga i oko njih poslagao njihove omiljene igračke.

Oproštajna poruka

U subotu nešto poslije ponoći, dakle nakon što je pomislio da je djecu zauvijek uspavao koktelom tableta, ali prije nego što ih je podavio, dok je naizmjenice gledao u njih i u mobitel, 56-godišnji Austrijanac natipkao je i objavio neku vrstu oproštajnog statusa na Facebooku i Instagramu.

"Zbogom svima, otići ću jer više ne mogu. Ljubav mog života ostavila me jer je moja bivša žena bila jako loša prema njoj i nemam novca. Sve što sam pokušao u zadnjih godinu i pol nije me vratilo na posao, čak mi ni braća iz masonske lože nisu mogla pomoći, na kraju mi nisu ni odgovarali na pozive. Samo su mi prijatelji Manfred, Roland i brat Helmut pomogli koliko su mogli. Sada sam došao do kraja. Zato, zbogom", napisao je na engleskom.

Taj status uočio je netko od njegovih poznanika te odmah obavijestio policiju, koja je odmah krenula u stan. No bilo je prekasno.

Policajcima koji su zatekli stravičnu scenu zločina treba psihološka pomoć

Zagrebačka policija nije imala saznanja niti je ikad prije pružena intervencija u obitelji u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je noćas ubijeno troje malodobne djece, za što je osumnjičen njihov 56-godišnji otac, austrijski državljanin, rekli su danas iz Policijske uprave zagrebačke.

''Iskoristila bih priliku da kao policijska službenica, ali i u svoje osobno ime, kao majka i roditelj, iskažem iskrenu sućut majci i članovima šire obitelji. Policijskim službenicima, s obzirom na to da se radi o vrlo traumatičnom događaju, bit će pružena stručna pomoć'', rekla je u izjavi ispred sjedišta zagrebačke policije Nikolina Grubišić Požar iz Odjela maloljetničke delinkvencije PU zagrebačke.

Grubišić Požar je dodala da je dolaskom na mjesto događaja u Mlinovima zatečen muškarac koji je bio narušenog zdravstvenog stanja i troje maloljetne djece koja nisu odavala znakove života.

''Dolaskom liječnika hitne medicinske pomoći potvrđena je smrt djece te da se radi o nasilnoj smrti. Građaninu je pružena liječnika pomoć te je smješten u KB Sestre Milosrdnice gdje se nalazi na hospitalizaciji'', dodala je Grubišić Požar, zaključivši kako je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Sumnja se da je bio pod utjecajem psihofarmaka

Ravnatelj Kliničke bolnice Sestara milosrdnica Davor Vagić rekao je da je 56-godišnji Harald Kopitz, koji je noćas u Zagrebu ubio svoje troje malodobne djece i potom pokušao samoubojstvo, za sada stabilno, a rade se nalazi je li bio pod utjecajem psihofarmaka.

"Noćas je vozilom Hitne medicinske pomoći u pratnji policije dovedena muška osoba, 56 godina, sa suženom sviješću. Pacijent je obrađen u našem objedinjenom Hitnom bolničkom prijemu, nakon toga premješten u našu jedinicu intenzivne skrbi, gdje je napravljena daljnja dijagnostika i liječenje", rekao je Vagić u izvanrednom obraćanju novinarima ispred Vinogradske bolnice.

Po njegovim riječima, pacijent je stabilno i trenutno nije životno ugrožen.

"Čovjek je pri svijesti. Apsolutno se rade svi mogući nalazi pod sumnjom da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći", naglasio je dr. Vagić.

Psihofarmacima se u pravilu smatraju lijekovi koji utječu na psihičke procese, pa se primjenjuju u liječenju duševnih bolesti i poremećaja. Obuhvaćaju nekoliko skupina lijekova kao što su psiholeptici (antipsihotici, anksiolitici, hipnotici i sedativi), psihoanaleptici (antidepresivi, psihostimulansi, nootropici i lijekovi protiv demencije) te ostali lijekovi koji djeluju na središnji živčani sustav. U širem smislu psihofarmacima se smatraju kemijske tvari koje u određenoj dozi na poseban način djeluju na duševni život i psihičko ponašanje.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.