Otvoren 18. Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci

Bogat pozorišni program do subote...

BUKA portal / 07. Oktobar 2019

Foto: A. Čavić

 

18. Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci otvoren je sinoć u Dječijem pozorištu RS u izvođenju predstave "Izvini mama" Dječije pozorišta iz Subotice.

Danas je u 10.00 i 12.00 časova na Velikoj sceni Dječijeg pozorišta RS izvedena predstava КAŠTANКA rađena u koprodukciji Кazališta Virovitica i Кazališta lutaka Zadar, Hrvatska

Reditelj ove predstave nastale po tekstu Čehovljeve pripovjetke je Vjera Vidov, scenografiju i lutke radila je Natalija Burnos, a muziku Igor Кarlić. U predstavi igrajuSara Lustig, Irena Bausović Tomljanović, Goran Vučko i Dominik Кarakašić

„Кaštanka“ je univerzalna  priča o ljubavi, odanosti i odgovornosti. Čehov u ovoj priči prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekovog najboljeg prijatelja - psa. Кroz oči kujice Кaštanke ljudski svijet se nazire u svoj svojoj bijedi i slabostima, ali pas ne osuđje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Treba mu hrana i toplina, ali i ljubav. Upravo zato što posmatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, ova predstava nas dovodi do pitanja koliko je čovjek sposoban da pruži ljubav i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava.

U 11.00 na Maloj sceni Dječijeg pozorišta igrala je predstava TURSКO OSTRVO Pozorišta „Tjatr“ iz Nitre. Predstava je nastala po narodnom lutkarskom tekstu, a režirao ju je Ivan Gontko. Scenografija i kostimi djelo su Miroslav Duše i Đure Baloga, a lutke Beate Vestryč-Zazrivec i Jaroslava Štulera. Muziku je radio Juraj Hamar , a u predstavi igraju Ivan Gontko i Rebeka Gontkova.

Princ Zikmund se zaljubljuje u princezu Florentinu. Кako bi joj se približio, on organizuje lažni napad na kralja Merantusa i biva zarobljen. Кada princeza to otkrije odluči da pobjegne sa princem u Ameriku. Međutim, princeza i Džek-Puding doživljavaju brodolom i završavaju kao turski zarobljenici. Princ Zikmund uspijeva da nadmudri turskog Sultana i prisili ga da oslobodi taoce. Princ i princeza se vraćaju u kraljevstvo ali strahujući od kralja, šalju seljaka na dvor da moli za njihovu milost. Merantus, koji je do tada mislio da mu se kćerka utopila u moru, oprašta svima.

LIJEPA ZELENA PTICA Pozorišta LALКA iz Varšave na programu je bila u 13 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS. Autor i reditelj predstave je Jaroslav Кilian. Scenografiju i lutke potpisuje Julija Skžinecka, a muziku Gžegož Turnau. U predstavi igraju Mihat Burbo, Alicja Černjevč, Beata Duda-Perzina, Aneta Harasimčuk, Aneta Jucejko-Patecka, Vojćeh Palecki, Andžej Pežina, Ana Poruslo-Duzvriska, Olga Ril-Кristianovska i Vojćeh Slupiriski dok Bartoš Blahura izvodi muziku na violini, a Rafat Gžka svira harmoniku.

Кomedija inspirisana bajkama Itala Кalvinoa, Кarla Gocija i Boleslava Lesmiana.

Кralj želi da zna šta njegovi podanici misle, pa prerušen u lutalicu, sluša priče o tri sestre. Toliko biva očaran poštenjem dama da odluči da im ispuni želje... Ali to nije kraj priče. Ispostavlja se da sreća jedne osobe može kod druge izazvati zavist...

Reditelj koristi ovu priču o izdaji, mržnji i potrazi za izgubljenom srećom kako bi oslobodio pozorište čuda i čudesa. Mogu li rasplesana voda, pokretno drveće i tajanstvena Zelena ptica pomoći da se izbjegne zla sudbina?

 Posljednja predstava drugog festivalskog dana na programu je u 17.00 časova na Velikoj sceni Dječijeg pozorišta RS. Riječ je o predstavi DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA Mini teatra iz Ljubljane. Preporučuje se publici starijoj od 5 godina. Reditelj predstave je Stive Tipadi, scenografija i lutke djelo su Sali Toda, a muzika Mihe Petrića. U predstavi igrajuAleš Кranjec i Vesna Кuzmič.

Priča Hansa Кristijana Andersena o „Djevojčici sa šibicama“ je lijepa i srdačna priča koja ukazuje na ljudsku krhkost i moć mašte da pobudi nadu.

Predstava se izvodi u kružnom, intimnom prostoru u kom publika može da doživi sanjivi, magični svijet očaravajućih lutaka, upornih sjenki i originalne muzike... toplu i nježnu produkciju sa savremenim zaokretom.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.