Otvorena izložba Slobodan Dragaš- Rani radovi

Izložbu su priredili Vanja Šmulja i Renato Rakić a postavka u centralnom holu NUBRS traje do 31. maja 2021.

BUKA portal / 22. April 2021

 

Slobodan Dragaš (1957–2006) je bio prvi banjalučki akademski vajar. Školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek kamen, završio je u Splitu 1978. godine a Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek vajarstvo,  u Sarajevu 1984. Pored vajarstva bavio se slikarstvom, grafičkim dizajnom i pedagoškim radom. Ostavivši legate Muzeju savremene umjetnosti, Banjalučkoj eparhiji i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske darovao je svome gradu sve na čemu je za života radio.

Povodom 15 godina od njegove smrti Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske upriličila je izložbu njegovih radova. Ovaj put publika će imati priliku da vidi i neke od radova iz najranijeg stvaralačkog opusa ovog umjetnika. Bilo da je u pitanju olovka, grafika ili tuš, svi Dragaševi crteži nose prepoznatljivu liniju i energiju izvajanog Erosa, kao sile koja na okupu drži i vezuje čitav univerzum. Da čulnost, kroz harmoniju muškog i ženskog principa, za Dragaša predstavlja zapravo inicijaciju u besmrtnost, svjedoče i njegovi ljubavnici koji se, dobivši krila, pretvaraju u anđele.

Dio postavke je i kamena skulptura Davida Štrpca. Ovaj eksponat, koji se i tematski i vrstom izdvaja od ostatka izložbe, našao je svoje mjesto ispred Sobe sjećanja na Petra Kočića.

Izložbu su priredili Vanja Šmulja i Renato Rakić a postavka u centralnom holu NUBRS traje do 31. maja 2021.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.