Otvoreno pismo Dodiku: Izgradnjom hidroelektrane ugrožava se Nacionalni park Sutjeska

Predstavnici Centra za životnu sredinu iz Banjaluke su uputili otvoreno pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku...

Maja Isović / 20. Oktobar 2013

Podsjetimo da je Vlada Republike Srpske u februaru 2012. godine donijela Odluku kojom se daje saglasnost za izgradnju malih hidroelektrana na području Nacionalnog parka Sutjeska, a ekolozi do danas pokušavaju da ukažu na sve posljedice realizacije ovog plana. Prema ovom planu planirana je izgradnja ukupno pet hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka, koje su biseri, ne samo u okviru Nacionalnog parka, nego na međunarodnom nivou.

“Obraćamo Vam se povodom aktivnosti u Nacionalnom parku Sutjeska koje mogu potpuno da obesmisle rezultate Studentske radne akcije ‘Tjentište 2013’ i ostalih aktivnosti koje imaju za cilj da u najboljem svjetlu pokažu turistički potencijal koji ima Nacionalni park Sutjeska. Centar za životnu sredinu želi da pozdravi Vaše prisustvo i podršku Studentskoj radnoj akciji ‘Tjentište 2013’, održanoj prošlog vikenda u NP Sutjeska, a sa ciljem doprinosa rekonstrukciji Tjentišta, kao centra ove turističko-vazdušne banje”, stoji u pismu predsjeniku RS koje potpisuje Nataša Crnković, predsjednica Udruženja.

Ističe da ovaj čin vide kao ohrabrujući korak koji ukazuje da institucije Republike Srpske nisu zaboravile na važnost našeg prvog i najvećeg nacionalnog parka, čije prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe treba sačuvati za buduće generacije koje će živjeti na ovim prostorima.

“Stoga osjećamo odgovornost i obavezu da Vas upoznamo sa aktivnostima u NP Sutjeska koje prijete da trajno unište neprocjenjivo prirodno bogatstvo NP Sutjeska. Riječ je o planovima za izgradnju malih hidroelektrana u kanjonima rijeka Sutjeska i Hrčavka, koje se nalaze u srcu nacionalnog parka. Ukoliko se realizuje izgradnja ovih HE, postoji realna opasnost da NP Sutjeska izgubi međunarodnu kategoriju nacionalnog parka”, kaže ona.

Ističe da se ovim planovima usprotivila ne samo domaća stručna javnost, već i predstavnici akademske i stručne zajednice regiona i Evrope, kao i veliki broj udruženja i lokalnog stanovništva.

“Vjerujemo da niste bili informisani o ovim aktivnostima koje prijete NP Sutjeska u koje je uključena Vlada Republike Srpske, te da ćete iskoristiti svoja ustavna i zakonska ovlaštenja kako biste sačuvali ovo neprocjenjivo prirodno blago. Ukoliko se naruši prirodna ravnoteža i netaknuta priroda, NP Sutjeska će izgubiti svoj najveći potencijal za razvoj. Uprkos ozbiljnim optužbama za podršku kriminalnim i nezakonskim aktivnostima koje se upućuju prema institucijama Republike Srpske, odlučnost i inicijativa koje ste prošle sedmice pokazali na Tjentištu daje nam nadu da Vi kao Predsjednik Republike Srpske na prvo mjesto ipak ne stavljate interese privatnih kompanija”, kažu iz ovog banjalučkog udruženja.

Ističu da žele da vjeruju da “stojite iza svojih riječi i da su Vam na prvom mjestu interesi građana, posebno mladih i generacija koje tek trebaju da žive na ovim prostorima. Spremni smo da Vam ustupimo informacije za navedene tvrdnje, kao i prijedloge na koji način bi NP Sutjeska mogao biti razvojna šansa za čitavu regiju. Održivim razvojem ovog područja bi bio otvoren veći broj radnih mjesta nego što je to slučaj sa projektima hidroelektrana, iskorišten turistički potencijal, a istovremeno bi se očuvale prirodne vrijednosti ovog područja”, stoji u pismu.

 

Nacionalni park Sutjeska

Predsjednika Dodika pozvaju da hitno preduzme odlučne korake koji će osigurati trajnu zaštitu prirodnih vrijednosti Republike Srpske, kao što je i NP Sutjeska, koji svjedoči o hrabosti naših predaka da očuvaju našu zemlju i njena bogatstva za buduće
generacije.

GLOBALNA VRIJEDNOST STANIŠTA

Podsjetimo da je Centar za životnu sredinu iz Banjaluke početkom septembra podnio tužbe protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zbog odobravanja Studija uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Iz Centra su tada poručili da su tužbu podnijeli oni, ali da je u čitav proces uključeno nekoliko desetina domaćih i međunarodnih nevladinih ekoloških organizacija i veliki broj naučnika iz prirodniih oblasti, koji stručnim mišljenjima daju doprinos ovoj borbi.

Nataša Crnković je rekla da kanjone i klisure Sutjeske i Hrčavke karakteriše visok geomorfološki, ekosistemski i specijski diverzitet, pa mnogi smatraju da ova staništa imaju globalnu vrijednost, a na nivou Bosne i Hercegovine su jedan od najbogatijih i najosjetljivijih tipova ekosistema.

“Upravo u takvim refugijumima su razvojni centri flore, faune i vegetacije. Direktan uticaj hidroelektrana bi bio na populacije divokoza, svih vrsta riba, velikog broja beskičmenjaka, kao što su vilin konjici, ptica koje se gnijezde i hrane u kanjonima, medvjeda i mnogih drugih životinja, te populacija ogromnog broja endemskih i rijetkih vrsta biljaka”, objasnila je ranije za BUKU Nataša Crnković.

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom. „Sutjeska“ je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH. Ovaj Nacionalni park obuhvata prostrano planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, te planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.

Površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je preko 66 odsto pokriveno šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti iznad gornje granice šuma, a prašuma Perućica je jedna od posljednjih prašuma u Evropi. Pored toga, Nacionalni park “Sutjeska” upravlja lovištem “Zelengora, koje zahvata površinu od oko 53.240ha.

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.