Otvoreno pismo Vijeću Bihaća: Povucite Odluku o hidroelektranama na Uni!

Rijeke kao što je Una moraju biti poslednja mjesta koja ćemo da ugrozimo radi ekonomske dobiti.

Elvir Padalović / 22. Juli 2015

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke uputio je danas otvoreno pismo Gradskom vijeću Grada Bihaća povodom usvajanja Prijedloga Odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim natječajem- tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos  mHE na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica, te povodom vanredne Skupštine na kojoj će se sutra ponovo glasati o ovom pitanju.


U pismu oni pozivaju Gradsko vijeće Bihaća da povuče Odluku o davanju saglasnosti za pokretanje postupka dodjele koncesije za male hidroelektrane na rijeci Uni i stanete na stranu građana u odbranu ove rijeke, a ne interesa privatnog sektora.


Una je poznata i vrijedna upravo zbog svojih prirodnih fenomena, divlje snage i ljudi koji su vijekovima vezani uz nju. Područje Bihaća i Unsko-sanskog kantona je jedno od prioritetnih oblasti BiH za razvoj odgovornog i avanturističkog turizma, aktivnosti u prirodi i korištenja prirodnih resursa na održiv način. Svi planovi Nacionalnog parka Una, pa i samo postojanje parka kao institucije se ovakvim projektima ugrožavaju.


Rijeke kao što je Una moraju biti poslednja mjesta koja ćemo da ugrozimo radi ekonomske dobiti. Iako se radi o malim hidroelektranama, uticaj koje one imaju na okoliš je ogroman. Kanjoni i klisure BiH su tzv. „vruće tačke biodiverziteta“ sa mnogim endemskim, vrijednim i rijetkim vrstama, koje smo dužni da štitimo.


Nacionalni parkovi su osnovani upravo sa ciljem da se prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe očuva i koristi na način da dobit od toga ima šire društvo i lokalna zajednica. Po IUCN  kategorizaciji zaštićenih područja hidroelektranama nije mjesto u nacionalnim parkovima.


Kako s enavodi , Centar za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina okuplja profesionalce i aktiviste posvećene zaštiti životne sredine i održivom razvoju, te godinama pratimo planove za izgradnju hidroenergetskih objekata u BiH.


"Izrazito kritičan stav imamo prema planovima za izgradnju hidroelektrana u zaštićenim područjima ili na visokovrijednim rijekama, kakva Una svakako jeste, te Vas zbog toga pozivamo da povučete navedenu Odluku" napominje se u Pismu upućenom gradskim ocima u Bihaću.

Centar za životnu sredinu se sa svojim kapacitetima i znanjem pridružuje borbi lokalnog stanovništva i organizacija iz Bihaća i okoline u odbrani Une, kao jednog od istinskih bisera Krajine.

Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.