OTVORILA MUZIČKI STUDIO Upoznajte Banjalučanku čije su stihove otpjevali brojni muzičari iz regiona

Dijagnoza cerebralna paraliza i život vezan za kolica donijeli su sa sobom brojne izazove, kojih većina nas nije ni svjesna, ali Draganu nisu spriječili da ostvari svoje najveće snove.

Tatjana Čalić / 13. Novembar 2019

FOTO BUKA

U Stepe Stepanovića na broju 93 b, otvoren je novi muzički studio „ANI“. Time se ostvarila dugodišnja želja Dragane D. Maričić, koja je napisavši svoju prvu pjesmu davne 1993. godine, poželjela da to bude njen životni poziv i da jedan dan ima svoj muzički studio. Ta prva napisana pjesma nosi naziv  ‘Sanjaš li me’, otkriva nam Dragana, dok nas uvodi u tek otvoreni studio i pokazuje kako ga je opremila. 

Veliki je ovo korak, kaže, jer sada je svi zainteresovani mogu posjetiti i snimiti pjesmu na njen ili neki drugi tekst.

A Draganino ime nije nepoznato u svijetu muzike. Vjerovatno ste neke od njenih pjesama već i čuli, a da toga niste svjesni. Mi ćemo spomenuti samo neke od njih. 

Prva pjesma koja je javno izvedena je ‘Sada je kasno", a izvela ju je grupa Viva 2000. godine na festivalu Beogradsko proljeće. Ista grupa, godinu dana kasnije, na Podgoričkom festivalu, izvodi još jednu Draganinu pjesmu ‘Vjeruj mi’.

 

 

Nakon par godina pauze, njeni stihovi ponovo dospijevaju u etar. Ovaj put zahvaljujući muzičaru Danijelu Vali iz Pule, koji 2005. godine snima pjesmu  ‘Meni tvoja jesen je’, a četiri godine poslije dolazi "Prvi Aplauz" i Ivana Laguza, koja je sa pjesmom ‘Ti si bio greška’ osvojila nagradu publike putem sms poruka.

Dragana je jako ponosna na ovu nagradu, jer joj je dala dodatnu vjeru u sebe i ono što radi. Ujedno nam otkriva da joj se prošle godine ispunila još jedna dugogodišnja želja - njene stihove otpjevao je Matko Jelavić na Splitskom festivalu.

Sjećam se da sam napisala 'da li gospodine Matko mogu da vam poklonim tekst', na što je on odgovorio 'kako da ne'. Poslala sam mu tekst pjesme „Još me boli ime tvoje“ i jako mu se dopao, skoro je urađen i spot za pjesmu. Riječ je o čovjeku koji iza sebe ima brojne hitove, tako da činjenica da moje ime stoji u potpisu pjesme koju izvodi nema cijenu“, ponosna je Dragana, čije pjesme najčešće govore o ljubavi i emocijama prema bliskim i dragim ljudima.

 

Uglavnom piše pop balade, a ponekad i novokomponovanu muziku, ako neko naruči, mada, priznaje, ovaj žanr joj nije omiljen.

Voli i kada njene pjesme mogu nekome pomoći i animirati ljude da postanu humaniji, te je posebno ponosna na dvije koje su nastale dok je bila članica grupe Zlatni četverac, zajedno sa Jelenom Gacin, Tamarom Cvetinović i Martinom Josić.

Jedna je balada 'Za dječji osmijeh' posvećena djeci bez roditeljskog staranja, a druga “Ne daj se, mala” nastala je iz želje da pomogne djevojci kojoj je bio potreban novac za transplantaciju bubrega.

Iza Dragane je i objavljena knjiga nazvana po pjesmi koju je izveo Danijel Vale - ‘Meni tvoja jesen je’.

Iako je tražila podršku na više strana, niko nije bio zainteresovan, jer, kako su joj rekli, nije "afirmisani pjesnik", tako da promocija knjige nikada nije održana.
Izdate primjerke su kupili prijatelji i rodbina, tako da Dragana danas ima samo jedan primjerak knjige, pa onima koji žele uživati u njenim stihovima knjigu iskopira i pokloni.

Nakon fotografisanja u studiju razgovor nastavljamo u obližnjem kafiću i već nam je jasno da je Dragana nevjerovatno pozitivna i skromna osoba iako joj život nije nimalo lak.

Ani, Draganin pas po kome je studio i dobio ime 

 

Dijagnoza cerebralna paraliza i život vezan za kolica donijeli su sa sobom brojne izazove, kojih većina nas nije ni svjesna. Ali kako kaže Dragana, život ide dalje, stvari treba prihvatiti, naučiti se nositi sa njima i iz života izvući ono najbolje.

Osnovnu školu je završila redovno, a ugostiteljsku, smjer recepcionar, vanredno zbog bolesti majke.

Upravo su joj roditelji bili najveća podrška i vjetar u leđa za sve odluke koje je donijela.

"Danas je sve puno teže, jer mojih roditelja više nema, ali kao što uvijek kažem, život ide dalje i čovjek se mora boriti i nastaviti sa svojim životom. Imala sam dosta sreće sa prijateljima, rodbinom, komšijama koji su uvijek tu za mene i ovom prilikom im od srca zahvaljujem, jer sve je puno lakše kada se čovjek ima na koga osloniti", priča za BUKU pjesnikinja, čiji optimizam i osmijeh ne prestaju ni dok nam priča da živi od očeve penzije, te invalidnine i tuđe njege i pomoći - invalidnina iznosi 100, a tuđa njega i pomoć 180 maraka.

Voljela bi, kaže, kada bi se povećalo jedno i drugo davanje bar za 100 KM i kada bi vozači vozili malo opreznije - imala je čak dvije saobraćajne nesreće na pješačkom prelazu.

I naravno, voljela bi da njen studio zaživi. 

Pozivam sve zainteresovane da dođu, da razgovaramo, pregovaramo, da vide studio, pa ako im se svidi da snimimo nešto”, poručila je na kraju razgovora za BUKU Dragana D. Maričić.

Do novih stihova i izvođača koji će ih otpjevati, u Draganinim pjesmama možete uživati na dvije FB stranice, na jednoj su demo snimci, a na drugoj tekstovi pjesama
 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.