RODITELJI OGORČENI “Naša Vlada voli krvave prste naše djece. Našu Vladu nije briga za našu bolesnu djecu”

Ova država nema milosti

T.Čalić / 25. April 2019


Inicijativa grupe građana oboljelih i djece oboljele od dijabetesa u BiH – „Za život sa manje boli“, čiji je cilj da se na teret entitetskih zdravstvenih zavoda oboljelim od dijabetesa "tip 1" osiguraju kontinuirani mjerači glukoze, nažalost nije naišla na razumijevanje donosioca odluka.


Vlada FBiH je upravo odbila inicijativu i time onemogućila djeci Bosne i Hercegovine da mjerači za kontinuirano mjerenje šećera u krvi budu svima dostupni putem Liste ortopedskih pomagala. 


Naša Vlada voli krvave prste naše djece. Našu Vladu nije briga za našu bolesnu djecu. Od naše Vlade ništa bolje nismo ni naučili. Bolje da ne kažem šta sam ja kao majka bolesnog djeteta poželila Našoj Vladi. Ali Vlada treba da zna, da mi majke smo rodile, ljuljale, disale i dišemo nad našom djecom i da mi majke, mi roditelji nikad ne odustajemo. Idemo još jače u borbu za jednaka prava bolesne djece u cijeloj BiH. Idemo i ne odustajemo”, objavila je jedna od majki  na FB stranici Novi horizonti Tuzla, udruženja koje je zajedno sa još 24 udruženja sa područja cijele BiH pokrenulo uvu inicijativu, kao i peticiju koju je potpisalo 12.000 građana.

 

Gotovo sve zemlje u Evropi, a odnedavno i Hrvatska i Crna Gora obezbijedile su djeci i svim oboljelim od dijabetesa tip1 kontinuirane mjerače glukoze, koji su spas za dijabetičare ovisne o inzulinu- njime se izbjegava bockanje iglom, ali i omogućava kontinuirana kontrola razine šećera u krvi, i tokom noći.

Djeca oboljela od dijabetesa tip1 u prosjeku dnevno iz prstića  mjere nivo glukoze 10 puta, odnosno 300 puta mjesečno, a 3.600 godišnje.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.