Ova srednja škola u BiH nudi 200 KM svakom ko upiše ova zanimanja

JU Srednja građevinska škola Mostar od septembra nudi 200 KM svakom učeniku koji upiše jedno od tri zanatska zanimanja.

BUKA portal / 19. Juni 2019

 

Upisi u srednje škole u HNK počinju 24. juna, zbog čega su mali maturanti na mukama kako da izaberu željeno zanimanje. Ovogodišnjim završenim osnovcima u HNK prilikom upisa u predstojeću školsku 2019/2020. godinu biće ponuđene stipendije ukoliko se odluče za jedno od deficitarnih zanimanja.

 

"Prema potrebama privrede, u JU Srednjoj građevinskoj školi uveli smo tri zanimanja trećeg stepena složenosti i to:  keramičar-teracer, zidar-fasader, te dekorater zidnih površina. U dogovoru sa građevinskim kompanijama od septembra ove godine nudimo stipendiju od 200 KM mjesečno tokom čitavog školovanja svim učenicima koji se odluče za jedno od ovih  deficitarnih zanimanja" navodi se u saopštenju škole

 

Za ovaj korak smo se odlučili zato što je cijelom regionu prijeko potreban ovaj kadar. Građevinska industrija cvjeta; međutim, veliki problem građevinskim kompanijama predstavlja nedostatak kvalificirane radne snage.

Prilikom osmišljavanja i donošenja nastavnog plana i programa, uzeli smo u obzir potrebe lokalnog tržišta rada dobivene iz Službe za zapošljavanje i od privrednih subjekata. 

"Naša škola formirala je vijeće koje radi na planiranju sadržaja i programa, savjetuje školu o svim pitanjima koja se tiču obuke, te pomaže jačanju veze između škole i privrede" ističu u školi.

U BiH i drugim zemljama Balkana nastoji se implementirati dualni sistem obrazovanja koji je aktuelan u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ovaj sistem podrazumijeva manji broj časova teorije, te veći broj časova praktične nastave, koja se od početka školovanja odvija u preduzećima.

 Na ovaj način osigurava se da učenici neposredno po završetku školovanja imaju zagarantovano radno mjesto u kompaniji u kojoj su obavljali praktičnu nastavu, kao i da već posjeduju sva neophodna znanja.

Stoga Mostar zajedno s Goraždom, Prijedorom i Gradiškom, a u saradnji s njemačkom organizacijom Giz, izrađuje pravilnik o praktičnoj nastavi koji će definisati prava i obaveze učenika, škola, nastavnika, roditelja i svih odgovornih u lancu obrazovanja

JU Srednja građevinska škola Mostar nastoji pratiti evropske tokove, te biti dijelom ovog dualnog sistema obrazovanja.

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.