Ova teorija zavjere o Trumpu ima smisla, zato je toliko zastrašujuća

RETORIKA Donalda Trumpa o potencijalnim terorističkim napadima na američkom tlu dosad se fokusirala gotovo isključivo na napadače iz inozemstva. Novoizabrani američki predsjednik fiksiran je na ideju da će SAD napadati smo teroristi iz inozemstva, unatoč činjenici da niti jedna od sedam zemalja kojima je pokušao uvesti zabranu ulaska građana u SAD nije izvela napad na američkom tlu, piše Independent.

Buka / 08. Februar 2017

Trumpov nalog o zabrani blokiran je tijekom vikenda, ali novi američki predsjednik i dalje je odlučan progurati ga i "zaštititi" građane SAD-a, tvrdeći da blokada zabrane čini zemlju ranjivijom i dostupnijom stranim teroristima.

"To je stvar zdravog razuma. Neke stvari su zakon, a neke stvari su jednostavno stvar zdravog razuma. Ova zabrana je stvar zdravog razuma", komentirao je Trump nedavno novinarima.


Ryan Lizza, komentator The New Yorkera, kaže da bi potencijalni teroristički napad koji bi izveli napadači iz inozemstva zapravo išao u korist Trumpu. Prema njegovoj teroiji, Trump zapravo priželjkuje jedan takav napad kako bi sam sebi mogao povećati ovlasti. Kako piše Lizza, moglo bi se dogoditi da Trump nakon takvog napada uvede ekstremne mjere sigurnosti poput onih koje su uvedene nakon napada 11. rujna 2001. godine.

"Ako se dogodi novi teroristički napad, Trump bi mogao zatražiti sve moguće ovlasti koje mu omogućava pozicija predsjednika - čak i one koje su dopuštene samo za vrijeme ratnog stanja. To bi značilo da bi Trump policiji mogao dati ovlasti pretraživanja građana i bez naloga, ili bi ih pak mogao nadzirati bez ikakvih ograničenja", objašnjava John Yoo, odvjetnik Busheve administracije, za The New Yorker.

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.