Ovo je broj nezaposlenih u RS

U Republici Srpskoj (RS) je krajem januara ove godine bilo je 114.357 nezaposlenih osoba.

Fena / 19. Februar 2018

Na posao već 25 godina čeka Milada Čađo, koja je po struci prehrambeni tehničar. Stalno zaposlenje 30 godina traži i trgovkinja Ljiljana Krečar. Ističu da sve ovo godine nisu uspjele da zasnuju trajni radni odnos i obavljaju posao za koji su se školovale.

One su među 40 polaznika obuke u oblasti informacionih tehnologija. Tokom desetodnevnog rada ove nezaposlene osobe bi trebalo da steknu osnovna znanja o korištenju računara, što bi trebalo da im pomogne u potrazi za poslom.

Cilj je da se ovim nezaposlenih osobama omogući da i putem Interneta same traže zaposlijenje i prijavljuju se na otvorene konkurse.

Obuka, za koju se prijavilo 130 nezaposlenih, realizuje se u okviru projekta "Jačanje lokalnog partnerstva za unapređenje tržišta rada i povećanje zapošljavanja", koji finansira Međunarodna organizacija rada.

Putem  Zavoda za zapošljavanje RS-a su trenutno otvorena 124 konkursa za posao. Od početka  godine je 6.029 novoprijavljenih nezaposlenih osoba, a posao je u 2018. godini dobilo njih 2.547.

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.