Ovo su najčešći simptomi korone kod onih koji su se vakcinisali pa zarazili

Od početka pandemije koronavirusa pa do danas, virus je evoluirao, a pri tome su se mijenjali i simptomi bolesti.

BUKA portal / 30. Juli 2021

Gubitak mirisa i okusa na početku je bio jedan od najučestalijih simptoma covida-19 i glavni indikator bolesti, a sada je tek deveti najučestaliji simptom.

Osim toga, simptomi se razlikuju i kod osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine i kod onih koji su primili obje doze pa se zarazili, pokazala je nova studija iz Velike Britanije.

Prema studiji, simptomi koji se najčešće javljaju kod nevakcinisanih osoba uključuju glavobolju, upalu grla, curenje nosa, temperaturu i uporni kašalj.

Simptomi koji se javljaju kod osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine slični su onima koji se javljaju kod nevakcinisanih.

Oni uključuju glavobolju, curenje nosa, upalu grla, kihanje i kašalj. Autori studije objašnjavaju da je kašalj koji ne prolazi sada među pet najučestalijih simptoma, ali da se kihanje i curenje nosa javljaju u većoj mjeri, iako se ranije smatralo da ovi simptomi nisu povezani s infekcijom.

Simptomi koji se javljaju kod osoba koje su primile dvije doze vakcine uključuju glavobolju, curenje nosa, kihanje, upalu grla i gubitak mirisa.

Osobe koje su se zarazile nakon dvije doze ističu da su im simptomi trajali znatno kraće, što sugerira da su imali blaži oblik bolesti, prenosi IFL Science.

Istraživači navode da bi na promjenu simptoma moglo utjecati i to što se virus mijenja, ali i to što se sada zaražavaju druge demografske skupine, prvenstveno mlađe osobe koje obično imaju blaže simptome bolesti


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.