Ovo su prvi simptomi moždanog udara: Znate li šta je GROM test koji vam može spasiti život

Najčešći uzroci moždanog udara su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili pak puknuće krvne žile kada krv počinje prodirati u okolno tkivo.

BUKA portal / 05. Mart 2019

Provjerite koji su prvi simptomi Moždani udar prvi je uzrok invalidnosti u našoj zemlji i drugi krivac za smrtnost, kažu u Hrvatskom udruženju za prevenciju moždanog udara. Svake dvije sekunde neko u svijetu to doživi, a svakih šest umire zbog toga, piše N1. 


Moždani udar uzrokuje poremećaj u moždanoj cirkulaciji zbog čega su određeni dijelovi mozga nedovoljno opskrbljeni kisikom i hranjivim tvarima, a to vodi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica. Uzroci su ugrušak koji začepi arteriju i tako onemogući protok krvi ili pak puknuće krvne žile kada krv počinje prodirati u okolno tkivo. 


– Najčešći uzrok oštećenja krvnih žila u mozgu koja dovode do moždanog udara je ateroskleroza — bolest koja dovodi do stvaranja naslaga masnoća, vezivnog tkiva, ugrušaka, kalcija i drugih tvari u stijenci krvne žile, što uzrokuje sužavanje, začepljenje i/ili slabljenje stijenke krvne žile – objašnjavaju na internet stranici Hrvatskog udruženja za prevenciju moždanog udara (HDPMU)

Prvi simptomi moždanog udara su: utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku ili u polovici vidnog polja naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka gubitak ravnoteže omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima. 


Prvo i osnovno je prepoznati da je riječ o moždanom udaru, a u tome može pomoći FAST test ili hrvatska skraćenica GROM (dostupna na stranicama HDPMU-a) ili UDAR. 

Ti testovi nam omogućavaju brzo prepoznavanje simptoma moždanog udara: 

F – FACE (lice) – Ima li pacijent obješeno lice? 

A – ARM (ruka) – Ima li pacijent slabost ruke? 

S – SPEECH (govor) – Ima li pacijent smetnje govora? 

T – TIME (vrijeme) ustvari znači da je vrijeme posebno važno (potrebno je znati vrijeme kada su simptomi nastali) te odmah nazvati Hitnu pomoć ili se uputiti u bolnicu kako bi se što prije započelo s liječenjem. 
Nakon prepoznavanja znakova moždanog udara i pozivanja hitne pomoći potrebno je čovjeka umiriti, a u slučaju da ima poremećaj stanja svijesti polegnuti ga na bok. 


Kako se zaštititi od moždanog udara? 
Zdrava hrana i tjelesna aktivnost od svega pola sata umjerenog vježbanja ili hodanja svaki dan, dobar su recept za prevenciju moždanog udara. Stručnjaci kažu kako bi dva do tri puta sedmično trebalo jesti plavu ribu jer sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina. 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.