Ovo su zemlje koje treba izbjegavati u 2014.

William D. Chalmers, pisac, filantrop i profesionalni putnik, objavio je listu zemalja koje nikako ne treba posjetiti u 2014. godini. Planirate da ove godine putujete? Ove zemlje bi bilo najbolje zaobići...

BUKA/B 92 / 04. Januar 2014

Mauritanija

Ovo je glavni robovlasnički grad na svijetu. Da, dobro ste čuli, tamo još postoje robovi. "Uz to, postoji i pjesak, neugodni nomadi, minska polja, islamske militantne grupe, Adrar, 'crvena zona' i napadi na strance. Osim nabrojanoga, sve drugo je divno!", piše Chalmers.

Saudijska Arabija

U ovu zemlju ionako gotovo niko ne može da uđe kao turista. Kako piše poznati putopisac, imaju vrlo restriktivnu politiku po pitanju turista, što je šteta jer je reč o zemlji s bogatim nasljeđem koje bi bilo zanimljivo vidjeti. “Kralj Abdul Aziz bin Saud jednom je izjavio kako će njegova zemlja preživjeti jedino ako stranci ne budu mogli da joj pristupe. Pametnom dosta. Očito da ćemo propustiti ubojitu vožnju putevima i seksualno zlostavljanje”, navodi Chalmers.

Rusija

Iako je riječ o lepoj zemlji, ipak nije zabavna za turiste. Zašto? Brojni su razlozi. Recimo, paranoična opsjednutost sigurnošću, besmislena birokratija, skupe vize, nedostatak higijenskih sredstava, loša hrana, loša usluga… “Uz sve to nema ni dobrih zabava jer Rusija ima antihomoseksualne zakone. Čak ni Gandalfa ne puštaju u zemlju. Gandalfa, stvarno?”, pojašnjava putopisac.

Turkmenistan


Ovo je zemlja koju u potpunosti kontroliše policija pa nije ni čudno što imaju najnevjerovatnije kriterijume za dobijanje vize na planeti. U toj zemlji nije dobro upuštati se u političke rasprave, a nije dopušteno ni hodati ulicom sa ženom. Najbolje je ne ići tamo.

Venecuela

To je prekrasna zemlja i tužno je što politička smjena nije donijela neke bolje promjene za turiste. Nesigurnost se osjeća na svakom koraku, ubistva su uobičajena pojava, baš kao i otmice i krađe automobila. Dakle, ovu je zemlju najbolje zaobići.

Nigerija

Nigerija, piše Chalmers, kao da je ispala iz jednog od Danteovih krugova pakla. Prenaseljena, prepuna korupcije, nenormalan saobraćaj, nasilje… Popis negativnosti je stvarno dugačak. Za turiste je najgore to što za sve što požele – od manjih od većih stvari – moraju da plate mito.

Ostrvo Galapagos

Ovdje je problem pretjerane posjećenosti. Sve ono što je nekada bilo lijepo sada je uništio masovni turizam. Nema više one netaknute ljepote. “Definitivno bi trebalo da ograniče broj posjetilaca”, savjetuje putopisac

 

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.