Pacijenti ne mogu doći do specijaliste, ne mogu snimiti pluća, propisuju se skupi lijekovi….

Sve prisutnija kršenja ljudskih prava u zdravstvenom sistemu BiH i diskriminaciju pacijenata.

Tatjana Čalić / 13. Oktobar 2021

Danas, sve do 14 časova građani Banjaluke na Trgu Krajine imali su priliku da potpišu peticiju kojom se traži usvajanje Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u Republici Srpskoj.

To je jedini način kako bi svi pacijenti kojima se uskraćuju zdravstvene usluge mogli da reaguju, i tako ostvare svoja prava unutar zdravstvenih ustanova ili u pravosudnim postupcima. 

Bez zakonskog okvira, pacijenti nemaju mogućnost da reaguju na nepravilnosti u zdravstvu, a ima ih mnogo, poručila je Anica Ramić, predsjednica UG "Stop mobbing" iz Trebinja, koje je zajedno sa Udruženjem za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva u sklopu kampanje "VIRUS ZA KOJI IMA LIJEKA" pokrenuli ovu peticiju kao odgovor na sve veća kršenja ljudskih prava u zdravstvenom sistemu BiH i diskriminaciju pacijenata koji su izgubili mogućnost da za svoj novac, koji odvajaju u budžet za zdravstvo, budu liječeni u najboljim uslovima, na najbolji mogući način.

“Saznali smo jako zabrinjavajuće stvari tokom anketiranja 1000 pacijenata u BiH koji nisu mogli doći u vrijeme pandemije do specijaliste, da su morali ići privatno kod ljekara, a što me je najviše zabrinulo je što su nam pacijenti izjavljivali da nisu mogli snimiti pluća, što je prva stvar kod ove bolesti. To je poražavajuće i ja kao zdravstveni radnik mogu reći samo jedno, to je za osudu, to je kao da ubijate pacijenta, jer vi ne znate njegovu dijagnozu, ne znate njegovo pravo zdravstveno stanje. I onda su ti ljudi bili primorani da idu privatno, da plaćaju privatno, a danas ljudi, svi to dobro znamo, jedva preživljavaju”, izjavila je za BUKU Ramić.

Upozorava i na još jednu sveprisutnu situciiju, a to je da su ljekari i farmakološki predstavnici povezani  kod određivanja terapije u javnom zdravstvu, što rezultuje prepisivanjem lijekova koji nisu na listi Fonda zdravstva, nego koji su skupi i pacijenti ih kupuju. Uzmite, kaže, kao primjer C vitamin koji se može uzeti za 5-6 KM, a ipak ćete platiti onaj od  29 KM jer je doktor to naglasio- “to ti je najbolji lijek i taj uzmi”.

“Tokom ankete pacijenti su nam takođe govorili da su u bolnicu morali nositi sve, od lijekova, toalet papira, maramica, hrane pogotovo. Mi se nadamo da ovaj zakon to može spriječiti, ja to prvo gledam kao zdravstveni radnik, a gledam i kao pacijent, jer I sama sam bilau situaciji da sam morala otići privatno da platim uslugu”, istakla je Ramić.

Nakon što se skupi dovoljan broj potpisa građana, peticija će biti upućena u Narodnu skupštinu Republike Srpske s ciljem pokretanja incijative za donošenje Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata.


Slična inicijativa u toku je i u Federaciji BiH- samo što ovdje postoji zakon, usvojen je 2010. godine, ali se, nažalost, ne provodi u praksi, pa se peticijom traži njegova puna provedba.

Obe peticije se mogu potpisti i online, za donošenje zakona na OVOM linku, za punu provedbu već postojećeg zakona na OVOM linku.  
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.