Paja Patak puni 87 godina

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih crtanih likova Volta Diznija, Paja Patak, 9. juna puni 87 godina.

BUKA portal / 10. Juni 2021

 

Sa žuto-narandžastim kljunom i nogama, obično u mornarskoj košulji, sa kapom na glavi i leptir mašnom oko vrata, ovaj patak prvi put se pojavio u kratkometražnom filmu serije "Silly Symphonies" 1934. godine, a nakon tri godine postao je junak crtanih filmova.

Ono što karakteriše lik ovog crtanog junaka jesu njegova naprasita ličnost, nestrpljivost, tvrdoglavost i česti izlivi bijesa. Međutim, iako, može biti glasan, grub i sebičan, on je u biti izuzetno lojalan, iskren i šarmantan. Sve će učiniti da pomogne prijatelju u nevolji.

Paja Patak je izmišljen kao protivteža Miki Mausu, liku bez mane, ali njegova ljubomora ponekad stoji na putu njihovog prijateljstva i izaziva ga da se nerijetko ponaša kao zločinac.

Odlika lika Paje Patka je i ta da je opsjednut novcem, blagom i zlatom što se primjećuje kroz odnos sa njegovim stricem Bajom, cicijom koja živi na visokoj nozi.

Paja Patak je brzo dobio na popularnosti i postao čak i veća zvijezda od samog Mikija Mausa.

Njegova naprasita priroda predstavlja mač sa dve oštrice. Nekada mu to predstavlja prepreku, ali često mu i pomaže, jer kada se suoči sa nekom prijetnjom on može biti uplašen, ali umjesto da se pobjegne, on se tada opet naljuti i uzima "stvar u svoje ruke". Tako se hrabro bori sa duhovima, ajkulama, divokozama, sa silama prirode odakle izlazi kao pobjednik.

Uprkos negativnim crtama u karakteru, ovaj simpatični patak je generalno dobra osoba. Njega često možemo vidjeti kako se opušta u ležaljci ili fotelji, bez briga, sve dok se nešto ne desi i poremeti njegov mir, nakon čega on burno reaguje. Takođe, voli da se hvali, posebno kada je veoma vešt u nečemu.

Uprkos svojoj prirodi, Paja Patak, nesebično dijeli ljubav svojim nećacima, Gaji, Vlaji i Raji i tretira ih kao sopstvenu djecu.

Paja Patak ima djevojku Patu, tri sestrića i bogatog strica Baju, a njegovi drugari su Miki Maus, Mini Maus, Mića, Belka, Horacije, Pluton, Hromi Daba, vjeverice Ccip i Dejl i drugi. O ovom liku koji i danas usrećuje najmlađe snimljeno je nebrojeno mnogo crtanih filmova.

Prepoznatljiv glas ovom simpatičnom liku dao je glumac Klarens Neš i to je trajalo sve do njegove smrti 1985. godine. To je u velikoj mjeri bio polu-razumljivi govor, kako bi slika o ovom liku bila ubjedljivija. Od 1985, glas Paji Patku davao je Toni Anselmo.

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.