Pao Wall Street

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzovni indeksi pali, nakon nestabilnog trgovanja, jer su ulagači nervozni uoči početka sezone objava poslovnih izvještaja kompanija za treće tromjesečje.

BUKA portal / 12. Oktobar 2021

Dow Jones skliznuo je 250 bodova ili 0.72 posto, na 34.496 bodova, dok je S&P 500 pao 0.69 posto, na 4.361 bod, a Nasdaq indeks 0.64 posto, na 14.486 bodova. Na samom početku trgovanja ti su indeksi porasli, ali u drugom dijelu trgovanja izgubili su te dobitke i trgovanje završili u minusu.

Ulagači su, naime, oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u srijedu objavom finansijskog izvještaja JPMorgan banke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29.6 posto u odnosu na isti lanjski period

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

- Tržište je oprezno na ulasku u sezonu poslovnih rezultata. Poremećaji u nabavnim lancima mogli su utjecati na zarade brojnih kompanija i određenih industrija više nego na druge - kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.