Papa se nada da će arapska turneja pomoći poboljšanju odnosa hrišćana i muslimana

Papa Franjo izjavio je u srijedu kako se nada da će njegova istorijska posjeta Arapskom poluotoku pomoći u otklanjanju uvriježenog stava o neizbježnom sukobu civilizacija između hrišćanstva i islama.

BUKA portal / 06. Februar 2019

Franjo se vratio u Rim u utorak iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje je u Abu Dhabiju predvodio najveću misu ikada na otvorenom na poluotoku u kome je rođen islam.

- U eri, poput naše, gdje postoji snažno iskušenje da se istakne sukob između kršćanske i islamske civilizacije, pa čak i da se religije smatraju uzrokom sukoba, mi želimo jedni drugima poslati jasan i odlučan signal da je susret moguć - izjavio je  papa na svojoj redovnoj općoj audijenciji.

Franjo je mislio na dokument koji je potpisao tokom posjete sa šejhom Ahmadom el-Tayebom, velikim imamom egipatske džamije i univerziteta al-Azhar, najautoritativnije teološke i obrazovne institucije u islamu.

Papa je kazao da je "Dokument o bratstvu među ljudima"  dokaz kako je moguće da "poštujemo jedni druge i održavamo dijalog, i da, uprkos razlikama u kulturi i tradiciji, kršćanski i islamski svjetovi cijene i štite zajedničke vrijednosti".

Dokument, potpisan u ponedjeljak, poziva "sve kojih se to tiče da prestanu koristiti religiju kako bi poticali na mržnju, nasilje, ekstremizam i slijepi fanatizam, i da se suzdrže od korištenja Božjeg imena kako bi opravdali akte ubistva, protjerivanja, terorizma i represije".

Apelovao je da svi pročitaju dokument, rekavši da nudi ideje kako da pojedinci rade na toleranciji i koegzistenciji.

Ultrakonzervativni katolici protive se svakom dijalogu s islamom, dok neki kažu da mu je krajnji cilj da uništi Zapad, prenosi Reuters. 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.