Paroldo je čarobno italijansko selo koje vještice zovu domom

Ove žene nazvane su Masche i opisane su kao dobre bijele čarobnice koje imaju sposobnost liječiti bolesti i praviti čarobne kulinarske poslatice. 

BUKA portal / 21. April 2019

Pijemont je poznat po vinu, bijelim tartufima i raskošnom dvorcu, ali u ovom idiličnom dijelu Italije ima mnogo više ljepote nego što ste mislili. Oko 80 kilometara jugoistočno od Torina u brdima Langhe nalazi se relativno nepoznato naselje s prošlošću, sadašnjošću i natopljeno crnom magijom.

U ovom mjestašcu živi samo 230 stanovnika. Paroldo je labirint srednjovjekovnih ulica, napuštenih kamenih kuća i kapela, ali najfascinantnija stvar u ovom malom selu je, dom za žene za koje se vjeruje da posjeduju iscjeliteljske moći.

Ove žene nazvane su Masche i opisane su kao dobre bijele čarobnice koje imaju sposobnost liječiti bolesti i praviti čarobne kulinarske poslatice. 

"Umijeće pripreme domaćih specijaliteta povezano je i pojačano njihovom magijom kako bi se liječile sve vrste kožnih bolesti", objašnjava Romano Salvetti, vlasnik Trattorie Salvetti.

Konoba, koja je otvorena tijekom cijele godine, nekada je bila njegov dom. Kaže da je gledao kako njegova majka koja je bila jedna od bijelih čarobnica, liječi ljude dok je odrastao.

U prizemlju ove kuće je restoran, a na spratu su sobe koje možete unajmiti da biste doživjeli potpuno Masche iskustvo.

Salvettijeva želja je da pronađe sve preživjele Maske kako bi među njima napravio konkciju i time očuvao tradiciju. Prema predanjima svima onima kojima nije mogla pomoći tradicionalna medicina dolazi su u ovo mjestašce da bi se izliječili. 

Smatra se da se moć liječenja kožnih bolesti, od herpesa do psorijaze, prenosila preko generacija žena u istoj porodici. Dakle, prije nego što najstarija Masche umre, ona mora prenijeti svoja znanja unuci ili kćeri.

Jedno od čuvenih jela s ovog prostora je Bagna càuda kremasta supa od bijelog luka, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i inćuna. Kasnije se u ovu smjesu stavlja svježe povrće uglavnom karbon i celer, te kriške hljeba. 

I dok legenda kaže da se vještice zapravo boje bijelog luka, ova biljka zapravo je bitan sastojak u Masche jelima zbog svojih zdravstvenih prednosti, kao što je na primjer poboljšanje probave.

Ono što trebate posjetiti u ovom selu jeste Borgo dei Cavallini, ali i Trattoriju Salvetti, gdje je Salvettijeva sestra Clelia na čelu kuhinje. Svakog dana se u ovoj tratorriji isporučuju svježe bijele tartufe. Ovdje možete probati samo tradicionalna jela koja su napravljena od domaćih sasatojaka. 

Najpopularnija jela su Ravioli del Plin i Vitello Tonnato. Iako ona negira da je Masche, svi oni koji su probali njenu hranu kaže da su njene kulinarske vještine čarobne.

 

Izvor: Klix.ba


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.