Pedijatar: Zbog širenja omikrona posebno osjetljiva djeca do četiri godine

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je da je, zbog širenja omikron varijante koronavirusa, izvjestan veliki porast broja zaražene i hospitalizirane djece, a da su posebno osjetljiva djeca do četvrte godine.

BUKA portal / 13. Januar 2022

 

Apeluju da se vakcinišu i prime booster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili, kao i da se vakcinišu djeca starija od 12 godina.

“Jedino što možemo učiniti da zaštitimo takvu djecu jeste da se mi vakcinišemo. Konkretno, u ovom slučaju roditelji, odnosno odgajatelji, odnosno nastavnici i učitelji u školama kod ovih starijih kategorija, kod kojih za sada ne postoji značajniji porast broja bolnički liječene djece. Djeca jesu najčvršća karika u pandemiji koronavirusa, dakle, obolijevaju rjeđe i imaju blaže kliničke slike. I to važi i za omikron. On jeste blaži i mala je šansa da će dijete dobiti ozbiljnu kliničku sliku, ali je sada uočen ovaj porast kod djece uzrasta od nula do četiri godine, to je ta kategorija koju nije moguće drugačije zaštititi”, rekao je pedijatar Georgis Konstantinidis.

 

N1


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.