PETICIJA PREDATA U SKUPŠTINU RS: Preko 3000 građano potpisalo, žele diplome zaposlenih u javnom sektoru na uvid!

Poslanici Partije demokratskog progresa Jelena Trivić i Draško Stanivuković predali su danas u Narodnu skupštinu RS peticiju sa više od 3.000 potpisa građana, kojom traže javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru u Republici Srpskoj.

Elvir Padalović / 09. Septembar 2019

Foto: BUKA

 

Jelena Trivić je rekla da su potpisi prikupljani proteklih sedam dana. 

Oni zahtijevaju izmjene i dopune Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru kako bi se izmijenila dva člana, kojima traže da se za svakog zaposlenog pored stručne spreme dodaju i podaci iz diplome te da nadležni organ, koji vodi registar zaposlenih u javnom sektoru, da je dužan d aispistuje sve nepravilosti iz podataka o diplomama u javnom sektoru i da o tome informiše Narodnu skupštinu.
 

"Ovo nije političko, ovo je jedno već opšte društveno pitanje, koje se tiče svih građana, koje narušava prosperitet RS jer se o kupovini diploma naveliko govori, a niko ovo pitanje ne pokušava da riješi."rekla je Trivić.

Dodala je i da je ovaj problem eskalirao i da uzrok odlazaka mladih, a koji su uredno stekli svoje diplome. 

 

 

" Većina ih je takvih i u javnom sektoru i ne vidim zašto bi bio ičiji problem da se to javno objavi. Želimo da izvršimo pritisak na vlast da objavi registar zaposlenih u javnom sektoru, za kojije donijela zako 2017. a nije ga nikad objavila. Pritišćemo ih da objave registar zaposlenih." – rekla je Trivić na konferenciji za novinare.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković je rekao da se u RS mora vrednovati znanje.

" Uspjeli smo da uradim ono što nam zakon predviđa a to je da prikupimo 3000 potpisa za ovu građansku incijativu. Ovaj zakon i izmjene smo mogli da predamo bez potpisa ijednog čovjeka. Međutim u svemo što radimo željeli smo legitimitet građana. Zato smo se odlučili na ovaj korak - sedam dana građanske inicijative. Ovo žele građani ove zemlje.Duboko vjerujemo da oko ovog pitanja imamo konsenzus svih građana i jedinstven stav svih političkih stranaka i narodnih poslanika. Ovo nas ne dijeli na stranke, ovo nas dijeli na to jesmo li za pravdu ili ne, da li smo za to da se vrednuje znanje i da li smo za to da niko nikad ne kupi znanje , da kupi diplomu i tako ukrade minimalno 17 godina vašeg formalnog obrazovanja. Želimo danas sistemska rješenja, slovo na papiru, a ne da neko govori "hajde da sada provjerimo diplome", to treba da bude slovo zakona. Želimo sistemska rješenja a ne populistička poput Dodikove izjave da se zatvore fakulteti koji izdaju lažne diplome" rekao je Stanivuković.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.