Pisali i govorili istinu! Danas zbog toga u zatvoru i do 10 godina

Danas se obilježava Međunarodni dan pisaca u zatvoru. Ovim putem se šalje poziv na hitne međunarodne reakcije kako bi se zaštitili pisci, ali i novinari širom svijeta, koji su sve češće na meti vladinih i nevladinih aktera, zbog svog rada i angažmana.

Sara Velaga / 15. Novembar 2019

printscreen

PEN Centar u BiH obilježiće ovaj dan u Multimedijalnom centru "Mak" u Sarajevu, čitanjem poezije u znak solidarnosti s piscima/spisateljicama i novinarima/kama koji se širom svijeta suočavaju s progonom zbog svoga rada i djelovanja.

Svake godine Međunarodni PEN Centar posebno izdvaja slučajeve pet progonjenih pisaca/spisateljica – bilo da su oni/e u zatvoru, suočeni/e s progonom ili na neki drugi način ugroženi/e.

Ove godine Međunarodni PEN ističe sljedeće slučajeve:

Proslavljena meksička spisateljica, novinarka i aktivistkinja Lydia Cacho Ribeiro suočena je sa stalnim maltretiranjem, prijetnjama smrću i napadima zbog svog istraživačkog novinarstva i aktivizma. Amnesty International je opisao kao "možda najpoznatiju istraživačku novinarku i zagovornika ženskih prava u Meksiku". Njena knjiga Los Demonios del Edén (na engleskom: The Demons of Eden) (2004.) pokrenula je skandal u cijeloj zemlji, jer je tvrdila da je nekoliko uglednih preduzetnika bilo uvezano u lanac pedofilije. Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada za svoje novinarstvo, uključujući nagradu za civilnu hrabrost, medalju Wallenberg i nagradu Olof Palme. A 2010. godine proglašena je svjetskim herojem slobode štampe Međunarodnog instituta za štampu.

foto: Lydia Cacho Ribeiro (printscreen)

Ugandska akademkinja, spisateljica i aktivistkinja dr Stella Nyanzi trenutno izdržava 18-mjesečnu kaznu zbog “cyber-maltretiranja”, zbog pjesme koju je napisala na Facebooku u septembru 2018. godine, u kojoj kritikuje predsjednika Ugande Yowerija Musevenija i njegovu majku. Dr. Nyanzi je odslužila gotovo 11 mjeseci svoje kazne. Stella je u septembru prošle godine objavila pjesmu u kojoj su opisani rođenje ugandskog predsjednika i vagina njegove majke kako bi se simbolički kritikovali njegovo "ugnjetavanje i represija" koju provodi više od 30 godina. Svjesna je da se pjesničke slike u njenoj poeziji mnogima čine šokantnima, no smatra da je politička "grubost" njezina "jedina opcija". "Nema više pristojnosti. Ona se nalazi u državnom zatvoru i nitko više za nju ne mari. Ponekad jednostavno trebate reći: 'Odj..i!', tek onda će vas drugi čuti i shvatiti ozbiljno“, objasnila je feministica.

foto: Stella Nyanzi (printscreen)

Nagrađivani pisac i pjesnik iz Šri Lanke Shakthika Sathkumara suočen je s pravnim postupkom zbog kojeg bi mogao biti osuđen na  kaznu do 10 godina zatvora. Shakthika je nagrađivani šrilanški pisac, koji je uhapšen 1. aprila 2019. godine zbog pisanja kratke priče i dijeljenja na svom Facebook profilu. Izmišljena priča koju je dijelio odnosila se na život u budističkom hramu, koji je navodno nagovještavao seksualno zlostavljanje djece. Ukoliko ga proglase krivim, biće u zatvoru do 10 godina. Priveden je zato što je radio ono što ga čini vrhunskim piscem, pisao slobodno, misleći da to može.

foto: Shakthika Sathkumara (printscreen)

Urednik vijesti, novinar i pjesnik iz Turske Nedim Türfent izdržava kaznu zatvora u trajanju od osam godina i devet mjeseci zbog podmuklih optužbi za terorizam nakon nepoštenog suđenja, tokom kojeg je 19 svjedoka izjavilo da su bili mučeni kad su svjedočili protiv njega. Nedim je dopisnik prokurdske novinske agencije Dicle (DİHA) koja je hitnim dekretom zatvorena, uhapšen 12. maja 2016., u istočnoj provinciji Van, u sklopu istrage koju je pokrenulo javno tužiteljstvo u Yüksekovoj, okrugu u jugoistočnoj provinciji Hakkari. Türfent je 13. maja u zatvoru čekao suđenje zbog „članstva u terorističkoj organizaciji“ na temelju nekih izvještaja za DİHA i svjedočenja tajnih svjedoka. Prvo je poslan u zatvor Hakkari, ali je kasnije prebačen u Van i od tada je nekoliko puta mijenjao zatvore.

foto: Nedim Türfent (printscreen)

Egipatski pjesnik, tekstopisac i aktivista Galal El-Behairy trenutno služi trogodišnju kaznu zatvora zbog “vrijeđanja vojske” i “širenja lažnih vijesti.” Kaznu izdržava u zloglasnom zatvoru Tora u Kairu. Tokom cijele karijere Galal je svoj glas koristio kao nenasilno sredstvo preispitivanja budućnosti u vremenu političkog nemira. Kroz svoj rad iznio je osjetljiva pitanja o ženskim pravima, slobodnom izražavanju i naporima egipatskih građana da odrede njihov oblik vlasti.

foto: Galal El-Behairy (printscreen)

U događaju obilježavanja Međunardnog dana pisaca u zatvoru učestvovaće sljedeći članovi i članice PEN Centra u BiH: Asmir Kujović, Andrea Lešić, Hadžem Hajdarević, Enver Kazaz, Adisa Bašić, Senadin Musabegović, Bjanka Alajbegović, Goran Simić i Šejla Šehabović. 

Ali više od svega posebno je važno naglasiti da se novinari i pisci i u BiH svakodnevno suočavaju sa različitim vrstama napada, radi čega je podrška kompletnog društva neophodna. Zato se pridružujemo pozivu podrške kako bismo iskazali solidarnost sa autorima širom svijeta, koji se suočavaju sa progonom.

Podsjetimo da je u BiH od početka ove godine liniji za pomoć novinarima prijavljeno čak 5 prijetnji smrću, kao i 6 fizičkih napada. A trebamo uzeti u obzir da su to samo prijavljeni slučajevi. Zavladao je strah od pisanja, komentarisanja, iznošenja činjenica, a onda i mišljenja, jer sloboda u BiH, čini se, odavno ima cijenu. Možda čak i cijenu života. 

Napad na redakciju portala Radio Sarajevo pokrenuo je  novinare da se okupe i pruže podršku kolegama. Isto su učinili i prošle godine, kada je kolega Vladimir Kovačević bio napadnut. Međutim, tokom ostatka godine, jednostavno se ćuti. Bilo da se ćuti o nasilju nad novinarima, bilo da oni sami ćute, iz straha od nasilja, uzrokovanog iznošenjem istine.  

Novinari u krajnosti bivaju i glavni odgovorni za svoje postupke i rad, koji se često obezvrijeđuje. U slučaju napada, kazne za počinitelje napada na novinare su nikakve ili minimalne, a činjenica je da bi trebale biti višestruko veće. Prokomentarisao je to svojevremeno za BUKU Semir Mustafić, novinar N1, koji je rekao kako ne možemo govoriti o reformi pravosuđa, kad nam je i pravosuđe posljednjih godina na jako niskom nivou.

"Bez pravosuđa ne može ništa da radi, a država ne može zaštititi novinare, kada je država upravo ta koja ih najviše napada. Kroz mnoštvo svojih produženih ruku”, zaključio je Mustafić.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.