PIŠI PROPALO: BiH na još jednoj listi osvanula kao najgora u Evropi

Najnovije izdanje Globalnog izvještaja o konkurentnosti svrstao je BiH na posljednje mjesto u Evropi. Tako je zvanično BiH postala najnekonkurentnija država u Evropi.

BUKA / E.P. / 05. Februar 2019

Inače Globalni izvještaj o konkurentnosti za 2018. procjenjuje 140 ekonomija svijeta. Na toj listi BiH je zauzela 91.mjesto na svijetu.

Prošle godine je Svjetski ekonomski forum uveo novu metodologiju koja naglašava ulogu ljudskog kapitala, inovativnosti, otpornosti i agilnosti, ne samo kao pokretače, već i kao obilježje privrednog uspjeha u 4. industrijskoj revoluciji. 

"Kao rezultat toga, GCI ljestvica se promijenila od 1 do 100, od 1 do 7, s višim prosječnim rezultatom što znači veći stepen konkurentnosti. Izvještaj se sastoji od 98 varijabli organizovanih u dvanaest stupova, uključujući: institucije; infrastruktura; Usvajanje informaciono-komunkacionih tehnologija; makroekonomska stabilnost; zdravlje; vještine; tržište proizvoda; Tržište rada; financijski sustav; veličina tržišta; dinamičnost poslovanja; i inovacijske sposobnosti" stoji u opisu metodologije.

 

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.