Pitali smo delegate SNSD-a, HDZ-a i SDS-a: Zašto ne želite osuditi četničko okupljanje u Višegradu?

Postrojavanje pripadnika "Ravnogorskog pokreta" prošle sedmice u Višegradu izazvao je mnogobrojne rakcije i osude.

Milovan Matić / 13. Mart 2019

Za veliki dio građana BiH okupljanje četnika u crnim uniformama i paradiranje ulicama Višegrada uz pjevanje nacionalističkih pjesama je strašan događaj koji zaslužuje da bude kažnjen i zabranjen.

Ipak, za sada zabrane nema, a od mnogih su izostale i osude.

Na poltičkoj sceni reakcije na četničko orgijanje su različite, a danas su delegati u Domu naroda BiH imali priliku da osude ovaj događaj.
Ipak, takvu mogućnost su odbili delegati iz redova HDZ-a, SNSD-a i SDS-a.

Naime, delegati nisu htjeli u dnevni red sjednice uvrstiti osudu okupljanja u Višegradu Ravnogorskog pokreta.

Delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić (Demokratska fronta - DF) izrazio je razočarenje jer njegova inicijativa kojom je tražio osudu okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu nije dobila podršku.

"Dom naroda u skladu s njegovim ustavnim nadležnostima bio je dužan da osudi takav događaj. Potrudio sam se da ne upotrijebim bilo kakav ružan epitet već da samo dam pravnu kvalifikaciju toga što se desilo u Višegradu - dodao je.

Miletić smatra da su osobe koje su učestvovale na tom skupu počinile krivično djelo iz člana 145 Krivičnog zakona BiH jer su na javnom mjestu, na javan način izazivali vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju, što za njega samo po sebi zaslužuje posebnu pažnju.

To mišljenje je iznio posebno imajući u vidu da je BiH sklona sigurnosnim izazovima, kako ih je nazvao, te je ocijenio da je to vjerovatno samo jedan u nizu takvih događaja, niti je posljednji niti prvi.

- Propustili smo priliku da uz međunarodne zvaničnike, ambasadore i evropske parlamentarce osudimo taj čin. Sramotno je da se nismo oglasili o tome  i da to što se dogodilo u Višegradu nazovemo pravim imenom. To je fašizam - rekao je Miletić nakon sjednice Doma naroda PSBiH.  

Protiv Miletićeve inicijative glasali su svi delegati u Klubu Srba od kojih su četiri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Lazar Prodanović) te Mladen Bosić iz Srpske demokratska stranke (SDS)

Protiv su bili i tri delegata Kluba Hrvata, sva tri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Lidija Bradara, Bariša Čolak i Dragan Čović, a Marina Pendeš također iz HDZ-a BiH nije prisustvovala sjednici.

Za mnoge odbijanje prijedloga da se osudi ovaj četnički skup za mnoge je neshvatljivo i zbog toga smo pitali upravo one koji su odbili ovaj prijedlog: Zašto ne želite da osudite četničko okupljanje u Višegradu?

 

Zanimljivo, delegat u Domu naroda iz HDZ-a Bariša Čolak pravio se "lud" kad smo mu postavili pitanje:
"Ne znam ništa o tome. Nisam sad tamo", kratko je prokomentarisao.


Mladen Bosić iz SDS-a nije podržao ovu inicijativu jer smatra da joj nije mjesto u Domu naroda, ne želeći da kaže šta misli od postrojavanju četnika u Višegradu.

"Glaso sam protiv zato što takvoj inicijativi nije mjesto u Domu naroda. Oni koji su je donijeli imali su želju da se samo još više podgrije atmosfera, a da se skrene pitanje sa stvarnih problema. Rasprava ne bi ništa dobro donijela. Nesrazmjerno velika buka se diže oko toga. Ne mislim da je to događaj koji zaslužuje toliku pažnju. Ja sam iz porodice partizana, ali ne želim da se vraćam u prošlost", rekao je Bosić.

Dušanka Majkić iz SNSD-a ima drugi razlog zašto nije glasala, a to je da nisu ispoštovani svi koraci za podnošenje inicijative.

"Svaka inicijativa mora da bude razmotrena u nadležnoj komisiji, a ova nije jer komisije još nisu konstituicane", rekla je Majkić, ali nije želila da da svoj stav:

"Različiti su stavovi. Mi nismo nikad uspjeli da se dogovorimo oko toga. Draža Mihailović zbog kojeg su se okupili ljudi u Višegradu je sporna ličnost, ali isto tako ličnost koja je imala određenu ulogu u širenju demokratizacije na početku rata. Njegova uloga je sporna u dijelu sukoba sa komunistima", kazala je Majkić.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.