PITALI SMO POLITIČARE Šta ćete prvo učiniti kao narodni poslanici?

Portal Buka donosi odgovore kanidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Banjaluke na pitanja koja najviše interesuju građane.

Ekipa portala BUKA / 05. Oktobar 2018

 Pitali smo političare koja će biti njihova prva inicijativa ukoliko postanu narodni poslanici?

 

Dragan Čavić, Narodni demokratski pokret

 

Nastaviću raditi na svim inicijativama na kojima sam proteklih osam godina radio. U proteklih osam godina bio sam neko ko je upućivao na argumentovane kritike i predlagao kvalitetna rješenja za razne oblasti.Imaću sigurno inicijativu o donošenju zakona o sukobu interesa, jer je ova inicijativa iz našeg poslaničkog kluba dva puta išla u Narodnu skupštinu i oba puta je propala. Biću dio inicijative o donošenju zakona o utvrđivanju porijekla imovine, a treba pokrenuti i inicijativu o izmjeni zakona o porezu na dohodak i dobit. Sva opterećenja realnog sektora treba smanjiti, a kroz budžet se  mora insistirati na stavkama koje će dovesti do novog zapošljavanja.

 

Vojin Mijatović, Proevropski blok

 

Prva i najvažnija inicijativa je usvajanje seta ključnih zakona o kojima smo upravo razgovarali i to prije formiranja vlade. Ako budemo u poziciji da su naši glasovi ključni za formiranje skupštinske većine , uslov za formiranje iste i izbor vlade biće da na dnevnom redu prvo budu zakoni koji će usmjeriti dalji rad svih institucija ka popravljanju socioekonomskog položaja naroda, zaustavljanju odlaska stanovništva, olakšavanja poslovanja privredi i borbi protiv korupcije. Tek kada skupštinska većina usvoji set ključnih zakona može doći do raspodjele funkcija. Ovo je opredjeljenje koje je Proevropski blok na čelu sa Socijaldemokratskom partijom postavio kao ključni princip za formiranje vlasti na svim nivoima i u čitavoj BiH.

 

Milan Petković, Ujedinjena Srpska

 

Zalagaću se za zabranu „bijelog hljeba“, jer je to najveća naša sramota. Nije pošteno da neko 6 mjeseci nakon isteka mandata prima platu iz budžeta, jer on mora da bude svjestan da je izabran na mandat, i da mu istekom mandata prestaju i prava i obaveze. Ovako, on samo ima prava, a nema obaveza. Takođe, zalagaću se za uvođenje zabrane rada nedjeljom, jer je nedjelja dan za porodicu, za odmor. Kapitalizam je uveo izrabljivanje radnika do neslućenih granica, a to nije dobro.

 

Davor Šešić, Srpska demokratska stranka

 

Svakako ću pokrenuti pitanja razvoja kulture i sporta u Republici Srpskoj, jer je kultura identitet jednog naroda, a sport preduslov za zdravu naciju.

 

 

Igor Crnadak, Partija demokratskog progresa

 

Ne planiram neke posebno simbolične aktivnosti kao poslanik nakon što budem izabran i posvetiću se stvarima koje su nam najvažnije u Programu obnove Republike Srpske. Siguran sam da će prve inicijative biti smanjenje opterećenja na plate, poreske olakšice, uvođenje pravila jedan čovjek-jedna plata, zabrana nepotizma po uzoru na francusko rješenje, zakon o porijeklu imovine itd.


Buka preporuka

Izbori u BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.