Pitali smo roditelje kako je prošao prvi dan online nastave u RS?

Ove smo odgovore dobili:

Maja Isović Dobrijević / 27. Oktobar 2020

Foto: Ilustracija

 

U RS od ponedjeljka nastava se u srednjim i osnovnim školama izvodi na daljinu. Iz škola su juče za BUKU potvrdili da su započeli nastavu prema istrukcijama iz Ministarstva prosvjete i kulture RS. Roditelje smo pitali kako im je prošao prvi dan ovog načina izvođenja nastave, a ovo su odgovori koje smo dobili od majki iz Banjaluke koje uklapaju poslovne obaveze sa školskim.

Dragana V.

„Prvačić u pitanju. Dobili smo zadaću koju smo trebali uraditi i poslati učiteljici do 18 časova. Učiteljica je sluđena više nego mi. U nedjelju nam je poslala obavještenje i na kraju me tako rasplakala da nisam smjela djetetu ni ni da ga pročitam. Dijete je plakalo što ne ide u školu, nedostaju mu  djeca, učiteljica, tabla i klupe, pa čak i teta što galami na njih mu nedostaje. Sve u svemu uzas“.

Marina L.

„Dijete mi ide u treći razred. Dobili smo pristup aplikacijama, elektronskom dnevniku i šifre. Morali smo uraditi novu lekciju iz matematike i srpskoj jezika, a iz prirode ćemo dobiti naknadno. Sam je sve uradio, ovo mi je dodatni stres jer sam medicinska radnica“.

Nina B.

„Znači ovako, iz perspektive majke, ali i iz perspektive prosvjetnog radnika. Na poslu je sve ok, čak sažetije i kvalitetnije nego sa nastavom od 20 minuta i dvije grupe. Kao mama djeteta od 10 godina ogorčena sam. Zašt? Učiteljica je napustila grupu roditeljsku još prije deset dana. Nije našla za shodno da nas roditelje obavijesti o bilo čemu. Poslala je djeci u grupu koja se aplikacija koristi i to je to, bez dodatnih objašnjenja. Pola roditelja nije moglo ući u aplikaciju. Ja sam joj se ljudski i kao kolega obratila, a ona mi je napisala da ne vidi potrebu da se javlja roditeljima, jer su učenici dovoljno veliki. Djeca imaju deset godina. Ja predajem srednoškolcima i znači da bih trebala reći da ne vidim potrebu da išta javim roditeljima. Na ivici sam da pošaljem e mail direktoru te škole, ali i ministarstvu zbog neprofesionalnosti. Svima nam je teško, i tako je u cijelom svijetu. Ali sam ljuda zbog komunikacije i takvog pristupa“.

Marijana M.

„U ponedjeljak smo dobili zadatak koji smo morali predati do 18 časova. Ja sam bila druga smjena, pa je to bilo nemoguće, jer sam kasno obaviještena. Imamo opciju ko radi drugu smjenu da se pošalje sljedeći dan do 9 ujutru. Meni je sve ovo ludnica“.

Zana T.

„U našoj školi ništa, nema nastave danas ni u kom obliku. Imam djecu u osmom i drugom razredu...Odmaraju“.

Nataša G.

„Ja još ništa ne znam dok ne dođem s posla. Djetetu što ide u peti sam javila šta treba uraditi, a pošto nema telefona ja kad dođem moći će prepisali što je učiteljica poslala novu ispisanu lekciju koju treba prepisali u svesku. A za djevojčicu prvi razred učiteljica poslala ali to moram sjesti sa njom i ja je ispitivavati i pokazivati“.

Gordana D.

„Da citiram dječaka koji ide peti razred nastava full 45min preko viber grupe cijelog odjeljenja 'ovo je pakao'. Učiteljica se trudi stvarno je divna, radi kako mora i može. Dječak koji ide treći razred dobio je poruku šta treba da uradi za taj dan i to je sve. Čekam kritikovanje šta smo sve zeznuli i propustili da odradimo sa njim poslije posla.

Sandra P.

„Dijete ide osmi razred, cijeli dan je na viberu, jedva je nešto jeo. Dobićemo liinkove za dalje. Ako su planirali zatvoriti školu samo na sedam dana trebali su dati raspust. Da se mene pita djeca su u septembru  trebala krenuti u isti razred, onaj koji nisu kako treba završili, u tom slučaju izgubili bi samo godinu dana na birou, svakako u ovoj državi negdje ne mogu stići“.

Tijana A.

„Naša učiteljica je rekla da ćemo sve raditi preko viber-a, odnosno da će nam slati zadatke. Ni ne spominje neka online predavanja. Samo nam je poslala šta trebamo uraditi za taj da, a dječak ide u u drugi razred“.

Adriana B.

„Što se tiče nastave na daljinu, ja sam pokupila djecu i odosmo na planinu. Nemamo mreže. Neka pišu neopravdane“.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.