Plata direktora Zemaljskog muzeja BiH izazvala nevjericu

Ista neće biti uplaćena do daljeg

BUKA portal / 20. Maj 2020

Nakon svih do sada poznatih i javno objavljenih problema u kojima se nalazio i nalazi Zemaljski muzej BiH, danas je objavljena platna lista za mart 2020. godine direktora ovog muzeja Mirsada Sijarića. Priloženi iznos, koji je kod mnogih izazvao nevjericu, govori da plata direktora državnog muzeja iznosi 642,38 KM neto, uz napomenu da ista neće biti uplaćena do daljeg.

Mirsad Sijarić, koji je i savjetnik za kasni srednji vijek, u razgovoru za "Nezavisne" kaže da ne zna zašto bi bilo nekih tajni po pitanju bilo čega što se tiče ove muzejske institucije. Kaže da povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se održava 18. maja, uvijek dobijaju neke optimistične poruke, a da im s druge strane ljudi ne vjeruju kad govore s kakvim se sve problemima suočavaju.

Pojasnio je da se finansiranje ove institucije i dalje vrši zahvaljujući vlastitim prihodima od realizacije projekata i posjeta, dok je rješenje pravnog statusa i dalje mrtvo slovo na papiru.

"Mi i dalje nismo ni na jednom budžetu, vlast se pravi da ne postojimo, zaposleni u ovoj ustanovi ne primaju plate jer nemamo finansijska sredstva, pa smo prepušteni čekanju javnih poziva na kojima apliciramo za sredstva kao i nevladine organizacije. Niko neće da preuzme odgovornost jer ovi na republičkom nivou kažu da je Muzej u nadležnosti kantona, a vlast kantona da je nadležnost entiteta", kaže Sijarić. Napominje da je iznos plata smiješan i da se riješi razgovorom na samo jednoj kafi, ali da za tako nešto naprosto ne postoji želja nikoga u BiH, pa se pitaju treba li državi BiH državni muzej.

Kako je dodao, pandemija virusa korona je dodatno otežala ionako tešku situaciju.

"Prošle godine smo budžetu Zemaljskog muzeja doprinijeli vlastitim radom za 40 posto. Prihode smo prikupili najviše od posjeta, ali sada mjesecima niko nije kupio ulaznicu za muzej i sve je veoma neizvjesno", naveo je on.

Strahuje da će u budućnosti zavisiti od pomoći političkih nivoa vlasti, a, kaže, ko od njih zavisi - mrka mu je kapa. Zemaljski muzej BiH od juče je nakon dva mjeseca otvoren za posjetioce, pa je to prilika da se radnicima, ali i ovoj instituciji pomogne da opstanu.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.