Plenković na Generalnoj skupštini UN-a pozvao na reviziju Daytona

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković obratio se na 75. Generalnoj skupštini UN-a koja je održana online. Istakao je kako se ove godine obilježava i 25. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da bi se trebala izvršiti revizija

Agencije / 25. Septembar 2020

"Osim godina kriza, 2020. je i godina obljetnica. Uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, ove se godine obilježava i 25. godišnjica Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma koji je prekinuo najkrvaviji rat u Europi od Drugog svjetskog rata", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako se u međuvremenu "ovaj dio Europe temeljito promijenio nabolje, ali da neki problemi opstaju i zaslužuju punu pažnju", pa naglasio da Hrvatska smatra da godišnjicu Daytona treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u BiH.

Pozvao je na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe.

Podsjetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan prije 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om koja je na njemu potvrdila "svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi država Zapadnog Balkana".

"Gledajući unatrag, puno toga je postignuto i puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unaprijed, iskrena pomirba ključna je za stabilnost regije. To se može graditi samo na istini i utemeljeno na činjenicama, zajedno s pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve", poručio je.

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.