Plivač Jovan Lekić donio srebro u Banjaluku

Plivač Jovan Lekić (17) iz Akademskog plivačkog kluba 22. april iz Banjaluke presretan je i prezadvoljan jer je uspio ostvariti uspjeh na Evropskom juniorskom prvenstvu koje je održano u Rimu u Italiji.

BUKA portal / 14. Juli 2021

Lekić je osvojio srebro u disciplini 400 metara slobodno i bronzu na 200 metara slobodno, a vremena za koje je isplivao ove dionice su seniorski rekordi Bosne i Hercegovine.

“U zadnje vrijeme mnogo sam trenirao i sav se trud isplatio”, rekao je Lekić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Pojasnio je da je u pitanju deset treninga sedmično, a u posljednjih godinu dana četiri puta je bio na pripremama.

Prema njegovim riječima, treninzi su bili dosta teški i za ove medalje bilo je potrebno odricanja, ranog ustajanja i bola.

“Probaću da opravdam očekivanja i da nastavim da budem ovako uspješan”, kazao je Lekić.

Pored disciplina u kojima je osvojio medalje, Lekić je plivao u finalu na 1.500 i 800 metara slobodno. Žao mu je što na ovoj drugoj disciplini nije najbolje ušao u trku i što je bio umoran od prethodnih dana takmičenja, a žao mu je i što mu je zlato na 400 metara slobodno izmaklo za 11 stotinki.

Predsjednik kluba i trener Goran Grahovac rekao je da su Lana Pudar i Jovan Lekić napravili istorijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu obzirom da su osvojili zlato, tri srebra i bronzu i na taj način Bosnu i Hercegovinu pozicionirali na 10. mjesto, ispred mnogih drugih zemalja.

“Pripremali smo se, očekivali smo finale, a u finalu je sve moguće, bili smo spremni da to uzmemo”, rekao je Grahovac.

Odgovarajući na pitanja novinara o ulaganju u sport i sportiste Grahovac je, između ostalog, rekao da ove medalje nemaju cijenu, da je to ono što sportiste gura naprijed, te da se nada da će ovi uspjesi uticati na promjenu odnosa prema sportu u Bosni i Hercegovini.

(BHRT)


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.